Υπουργείο Εργασίας: «Παράθυρο» για αναδρομικά από επικουρικές και κομμένα δώρα

Υπουργείο Εργασίας: «Παράθυρο» για αναδρομικά από επικουρικές και κομμένα δώρα

Θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ, εφόσον το πακέτο αναδρομικών του 2015 αφορά μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις

Νέες ελπίδες για την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών στους συνταξιούχους δίνει « το παράθυρο» που άφησε το υπουργείο Εργασίας πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα πιλοτική δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, εφόσον το πακέτο αναδρομικών του 2015 αφορά μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Οι αξιώσεις για την επιστροφή των δώρων αφορά το σύνολο των συνταξιούχων και μαζί με την επιστροφή των μειωμένων επικουρικών ανεβάζουν το λογαριασμό στα 2.5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της νέας πιλοτικής δίκης αναμένεται να ανοίξει εκ νέου παράθυρο για πιθανή επιστροφή αναδρομικών του κρίσιμου 11μηνου (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) και από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, σε συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για συνταξιούχους αγρότες από τον πρώην ΟΓΑ οι οποίοι έχασαν μόνο τα δώρα, συνταξιούχους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα από το πρώην ΙΚΑ που είχαν μειώσεις στις επικουρικές και έχασαν τα δώρα, αλλά και συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από τον πρώην ΟΑΕΕ και άλλα Ταμεία που έχασαν τα δώρα.

Οι περικοπές του κρίσιμου 11μηνου που παραπέμπονται σε δεύτερη πιλοτική δίκη είναι:

· τα καταργηµένα δώρα των κύριων συντάξεων που είχαν διαμορφωθεί από το 2010 σε σταθερό ποσό 800 ευρώ για όλους,

· τα δώρα των επικουρικών συντάξεων που ήταν δύο ολόκληρες επικουρικές συντάξεις το χρόνο και

· οι µειώσεις 10% – 20% στις επικουρικές.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, στο οποίο στήριξε την απόφασή της να προχωρήσει στην νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ μόνο από τις κύριες συντάξεις, ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε τις περικοπές στις επικουρικές, ούτε και την κατάργηση των δώρων. Συνέχεια του ίδιου επιχειρήματος είναι προφανώς και η απόφαση να τεθεί στο τραπέζι το σχέδιο για δεύτερη πιλοτική δίκη, αυτή την φορά για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Πάντως τα αναδρομικά ποσά που δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δεν αποκλείεται να καταβληθούν σε δύο δόσεις. Το 50% του ποσού σε όλους – συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα τον Οκτώβριο και το άλλο 50% το Δεκέμβριο.

Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το φθινόπωρο τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, χωρίς να περιμένει απαραίτητα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012 και συγκεκριμένα το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαίου 2016. Εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές.

Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.200 ευρώ, μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ

1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ

1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ

2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Όπως ορίζει η σχετική διάταξη οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κλείσει εντός του 2020 το κεφάλαιο των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων, επιβαρύνοντας τον φετινό προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως θα είναι υπερ-ελλειμματικός.

Μετά από αυτή την κόκκινη γραμμή που τράβηξε η κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι εύλογο είναι να προβληματίζονται για την απόφαση που πρέπει να πάρουν.

Μερίδα νομικών προεξοφλεί ότι οι αίθουσες των δικαστηρίων θα γεμίσουν και πάλι από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που θα διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Δεν είναι λίγοι όμως οι νομικοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν γενικές συστάσεις καθώς η απόφαση είναι αλά κάρτ για κάθε συνταξιούχο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σταθμίσουν αυτά που εξασφαλίζουν στο χέρι, αυτά που χάνουν, τα δικαστικά έξοδα και το χρόνο αναμονής για την διεξαγωγή της δίκης και στη συνέχεια να αποφασίσουν.

Για παράδειγμα συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας περιμένει από την κύρια σύνταξη αναδρομικά 4.000 ευρώ. Καθότι δεν έχει περικοπές στην επικουρική ( η τράπεζα έχει δικό της λογαριασμό επικούρησης) η απώλεια του αφορά μόνο τα δώρα ύψους 800 ευρώ. Ο εν λόγω συνταξιούχος σύμφωνα με τους νομικούς δεν αξίζει τον κόπο να παραιτηθεί από την είσπραξη των 4.000 για να διεκδικήσει τα 4.800 ευρώ.

Σε άλλη περίπτωση ο δικαιούχος έχει υψηλή κύρια και επικουρική σύνταξη. Δηλαδή περιμένει αναδρομικά από την κύρια σύνταξη ύψους 6.000 και χάνει 2.000 ευρώ ( σύνολο 8.000 ευρώ ) από τα δώρα και την επικουρική. Και σ΄αυτην την περίπτωση παρότι η απώλεια δεν είναι αμελητέα πρέπει να συνυπολογίσει τα δικαστικά έξοδα και το χρόνο αναμονής ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 χρόνια μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Εφετείο.

Πηγή: Newmoney.gr