ΥΠΕΘΟ: Η εφαρμογή των μέτρων για POS και λαθρεμπόριο οι πρώτες προτεραιότητες του 2024 | Ειδήσεις για την Οικονομία

ΥΠΕΘΟ: Η εφαρμογή των μέτρων για POS και λαθρεμπόριο οι πρώτες προτεραιότητες του 2024 | Ειδήσεις για την Οικονομία

«Από τη θεωρία στην πράξη» περνά μέσα στις πρώτες 50 μέρες του 2024, το σχέδιο της κυβέρνησης για να κλείσει τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στόχος είναι από το νέο έτος να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση και να κλείσει το «κενό» στο ΦΠΑ με διασφάλιση έξτρα εσόδων τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σε συζητήσεις τους, θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα μετά και την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου (ν.5073/2023) να υλοποιηθεί στην πράξη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. «Ιδανικά» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιθυμεί και «πιέζει» να ολοκληρωθεί το εγχείρημα μέσα στον Φεβρουάριο. Αποφεύγουν όμως να θέσουν δημόσια οποιοδήποτε χρονικό όριο, καθώς ανακύπτουν τεχνικά -κυρίως- ζητήματα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πάντως ως απώτατο όριο εφαρμογής του μέτρου μέχρι το Πάσχα ή, πάντως, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου το αργότερο.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί και η εφαρμογή των νέων μέτρων για το λαθρεμπόριο, ειδικά στα καύσιμα. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί και ισχύει άμεσα. Μένει να ολοκληρωθεί και το επιχειρησιακό, ειδικά στην καθολική εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων.

Με την απειλή προστίμων και κυρώσεων μάλιστα, υποχρεώνονται και οι εταιρίες πετρελαιοειδών να μην προμηθεύουν ποτέ ξανά καύσιμα στο μέλλον τα πρατήρια αυτά, για να μη μπορούν να συνεχίσουν οι λαθρέμποροι τις απάτες σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και του Κράτους. Οφείλουν πλέον όχι μόνο να δηλώνουν με ποια πρατήρια συνεργάζονται, αλλά και να ελέγχουν τις δεξαμενές και τις αντλίες τους.

Καθίστανται έτσι ως περίπου συνυπεύθυνες ακόμα και για τη λειτουργία ή μη ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών στα πρατήρια τα οποία εφοδιάζουν, ενώ θα διενεργούν και χημική ανάλυση ποιότητος των καυσίμων τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, ενημερώνοντας κατά περίπτωση και την ΑΑΔΕ για τα τυχόν ευρήματα.

Με το νέο καθεστώς, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τέλος στο «πανηγύρι» με τις «κορδέλες» και τη σφράγιση πρατηρίων που πιάνονται για νοθεία, αλλά μετά ανοίγουν και πάλι, «υπό νέα διεύθυνση»  ή και όχι.
Από το 2024 όποιο πρατήριο κλείνει, δύσκολα θα ανοίγει ξανά. Η σφράγιση συνεχίζεται και ισχύει, ακόμα και αν διαπιστωθεί αλλαγή ή διακοπή δραστηριότητας, στο όνομα του οποίου λειτουργούσε η εγκατάσταση.

Ταυτόχρονα, στα πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, για δύο χρόνια απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή ιδιότητα σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη 

Υποχρεωτική η χρήση IRIS από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (vid)

Ο ανασχηματισμός (κατά περίπτωση…), η απόβαση στα Χανιά, οι εξαφανισμένοι χορηγοί, η μαρίνα της Lamda και η μετοχή λάστιχο

Οι 100 κορυφαίοι σεφ της χρονιάς στην Ελλάδα σύμφωνα με το FNL

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: Newmoney.gr