Παρασκευή
28.01.2022

Ξεκινάει το «τεστ» της επιστροφής στα σχολεία

Ξεκινάει το «τεστ» της επιστροφής στα σχολεία

Στα μαθήματα με περισσότερους ελέγχους επιστρέφουν σήμερα μαθητές και εκπαιδευτικοί, γεγονός που αναμένεται να δοκιμάσει την κυβέρνηση και την ετοιμότητά της να λειτουργήσει με φυσική παρουσία τα σχολεία παρά τον «κατακλυσμό» των κρουσμάτων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο αισιόδοξο σενάριο για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στις επόμενες ημέρες, ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών. Παράλληλα, από το Σαββατοκύριακο έχει προκληθεί αναστάτωση αναφορικά με τα self test που θα διεξάγουν οι γονείς στα παιδιά για να πάνε στο σχολείο

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να δήλωνε χθες ότι περίπου το 90% των δικαιούχων προμηθεύτηκαν τα self tests από τα φαρμακεία, ωστόσο, έπειτα από πολλές καταγγελίες γονιών και εκπαιδευτικών ότι δεν βρήκαν τεστ λόγω ελλείψεων, το υπουργείο Παιδείας δικαιολογήθηκε ότι δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκατ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών και ότι η ζήτηση ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Γι’ αυτό στις λίγες περιπτώσεις που δεν προμηθεύτηκαν τα self tests θα μπορούν να τα πάρουν σήμερα το πρωί στις 7 από τους διευθυντές των σχολείων, αρκεί να τους έχουν ενημερώσει από πριν. Στη συνέχεια οι γονείς θα πάνε σπίτι να το κάνουν στο παιδί και να επιστρέψουν στο σχολείο μέχρι τις 8.15.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και «θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί».

Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.30 έξω από το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας «τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων». Για τον λόγο αυτό έχει κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας (12.00 – 14.00).

Πώς ανοίγουν τα σχολεία

 

Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων προβλέπεται ένα επιπλέον self test, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία self test αυτή την εβδομάδα αντί για δύο.

Επίσης, τα δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα σε περίπτωση κρούσματος. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Πηγή: Naftemporiki.gr