Βουλή: Παράταση μέτρων για τον κορονοϊό και Fuel Pass 2 – Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

Βουλή: Παράταση μέτρων για τον κορονοϊό και Fuel Pass 2 – Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες

Κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ψηφίστηκε στη Βουλή επί της Αρχής και στο σύνολο, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον, η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για το «Fuel Pass 2» ψηφίστηκε στη Βουλή από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που δήλωσαν «παρών».

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» επί της Αρχής και στο σύνολό του καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Υγείας, επίσης, έκανε δεκτή και ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που τάχθηκαν με το «παρών», η βουλευτική τροπολογία που συνυπέγραψαν οι βουλευτές της Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας (ΝΔ), Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) σχετικά με την ένταξη του νοσοκομείου της Κέρκυρας στην Α’ Ζώνη των προβληματικών περιοχών.

Κορονοϊός – Πλεύρης: Δεν βλέπουμε πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Επίσης, ο κ. Πλεύρης με νομοθετική προσθήκη, μετά και από τις σχετικές προτάσεις της Αντιπολίτευσης, επέκτεινε την δυνατότητα της εξάμηνης εθελοντικής παραμονής σε όλες τις ειδικότητες των ιατρών – όχι μόνο των αναισθησιολόγων και ακτινολόγων που προέβλεπε διάταξη του νομοσχεδίου – οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης και επιθυμούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει θετική εισήγηση από τις ΥΠΕ. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα δοθεί πενθήμερη προθεσμία σε όσους ιατρούς θέλουν να παραμείνουν, να καταθέσουν αίτηση ακόμα και αν τους έχουν πάει τα έγγραφα ότι μπαίνουν στη συνταξιοδότηση.

Ο κ. Πλεύρης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει εικόνα της πανδημίας λέγοντας πως είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, προφανώς υπάρχει ένας σχεδιασμός αλλά είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως η πανδημία θα προσαρμόζεται στον σχεδιασμό που κάνεις, για αυτό και όταν χρειάζεται κάνουμε παρεμβάσεις».

Έφερε ως παράδειγμα, για το πως εξελίσσονται τα πράγματα, την Πορτογαλία, που πριν δύο – τρεις μήνες που περνούσαμε την πολύ δύσκολη φάση και εμείς, ήταν το υπόδειγμα και τώρα έχει περισσότερους θανάτους από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι γιατί έκανε κάτι λάθος αλλά γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκανε άρση των μέτρων.

Η πανδημία προφανώς κάνει κύματα. Το θέμα είναι τι προετοιμασίες έχεις κάνει και ποια είναι η πορεία της πανδημίας. Αυτό το κύμα, από όπου έχει περάσει, έχει τα χαρακτηριστικά να έχει νοσηλείες κατά βάση σε απλές κλίνες και να μη δίνει τα νούμερα τα οποία έδωσαν προηγούμενα κύματα στους σκληρούς δείκτες και για αυτόν τον λόγο, ακόμα και τώρα, είμαστε σε διασωληνωμένους κάτω των εκατό. Προφανώς, θα ανέβουν και οι διασωληνωμένοι, όταν έχουμε πολλά κρούσματα και πολλές νοσηλείες, αλλά η εικόνα η οποία φαίνεται και όλα τα μοντέλα είναι ότι δεν θα υπάρχει πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Δεν ήραμε τα μέτρα λόγω τουρισμού»

Σχετικά με την κριτική ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση των μέτρων για τον τουρισμό, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως δεν ισχύει και συμπλήρωσε πως χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό έχουν άρει και αυτές τα μέτρα, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε τα μέτρα στις πτήσεις και δεν το έκανε για την Ελλάδα. Η μάσκα ανέφερε πως εξακολουθεί να ισχύει στα αστικού τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως παραμένει στις νοσηλευτικές μονάδες και στους κλειστούς χώρους που υπάρχει συνωστισμός, άρα η μόνη διαφορά είναι το διοικητικό πρόστιμο, για το οποίο όμως μας κατηγορούσατε ως τώρα για την θέσπισή του. Επισήμανε πως η χώρα μας παραμένει η δεύτερη χώρα σε διενέργεια τεστ που γίνονται καθημερινά.

Για Πολάκη, ανεμβολίαστους υγειονομικούς και προσλήψεις υγειονομικών

Στην εμμονή της αντιπολίτευσης της άρσης αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι το πρόβλημα είναι πως οι ίδιοι «δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους» όπως και οι αναρτήσεις όπως αυτές του κ. Πολάκη ότι «τώρα που αποδείχτηκε ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν…»! Γιατί αυτό δεν ισχύει και είναι το λάθος και ασαφές μήνυμα που στέλνεται. Ευχήθηκε πολύ σύντοιμα να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή συζήτηση για το θα πρέπει να εξελιχθεί η εμβολιαστική κάλυψη καθώς είναι βέβαιο ότι η πανδημία θα έχει μια μεγαλύτερη δυναμική τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Σχετικά με τις προκηρύξεις προσλήψεων, ο υπουργός ενημέρωσε πως η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών είναι ήδη στο ΑΣΕΠ και θα αναρτηθεί από στιγμή σε στιγμή. Η προκήρυξη των 700 γιατρών θα βγει σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο θα είναι για όλη την Ελλάδα που έχει πρόβλημα, εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν αυτές οι θέσεις και ευελπιστούμε ότι στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι έτοιμη. Εν συνεχεία, θα βγει και για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, υπάρχει και η προκήρυξη των 910 θέσεων λοιπού προσωπικού, όπου δεν έχει γίνει ακόμα η κατανομή γιατί πρέπει πρώτα να γίνει η κατανομή των γιατρών.

To άρθρο Βουλή: Παράταση μέτρων για τον κορονοϊό και Fuel Pass 2 – Ψηφίστηκαν οι τροπολογίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr