Βαρβιτσιώτης: Οι Μανιάτες άναψαν τη σπίθα της λευτεριάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - 17/03/2021. Συντάκτης: NEWSROOM
Μήνυμα για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη, στις 17 Μαρτίου 1821, ανήρτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο Facebook.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έγραψε:
“17 Μαρτίου 1821: Στη Μάνη ανάβει η σπίθα της λευτεριάς
Η σημερινή μέρα είναι ιστορική και βαθιά συγκινητική.
Συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από τη μέρα που οι Μανιάτες άναψαν τη σπίθα της απελευθέρωσης του Έθνους μας, κηρύσσοντας πρώτοι από όλους στην Τσίμοβα- τη σημερινή Αρεόπολη- τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Αν και ως επίσημη έναρξη της Επανάστασης έχει οριστεί η 25η Μαρτίου και ο θρύλος της Αγίας Λαύρας κυριαρχεί στη συλλογική μας συνείδηση, ιστορικά, η πρώτη επαναστατική πράξη είχε γίνει λίγες μέρες νωρίτερα, σε εκείνο το προπύργιο του Ελληνισμού. Για μήνες, η Μάνη ήταν το βασικό κέντρο προετοιμασίας του Αγώνα. Στο αυτόνομο έδαφός της συγκεντρώνονταν όπλα, πολεμοφόδια, αγωνιστές. Και τελικά, στην πλατεία της, στις 17 Μαρτίου 1821, οι συγκεντρωμένοι οπλαρχηγοί ύψωσαν την πρώτη σημαία του Αγώνα, αφού οι ιερείς την είχαν ευλογήσει στη δοξολογία του ναού των Ταξιαρχών.
Ήταν ένα κομμάτι λευκό ύφασμα με έναν γαλάζιο σταυρό και δύο επιγραφές: «ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ» και «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» (όχι «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», γιατί η αδούλωτη Μάνη δεν τη στερήθηκε ποτέ). Ήταν το σύμβολο της πίστης στην Ορθοδοξία, της προσφοράς στην Πατρίδα, της προσήλωσης στην Ελευθερία. Ήταν οι Ιερές Αξίες, που έγιναν λάβαρο του Αγώνα.
Κι έτσι ξεκίνησε η Παλιγγενεσία. Η σπίθα της λευτεριάς παρέσυρε ορμητικά όλη την Πελοπόννησο. Οι Μανιάτες είχαν αφυπνίσει όλους τους Έλληνες. Οι Μανιάτες δίδασκαν στην ανθρωπότητα ηρωισμό και αφοσίωση στην πατρίδα.
Διδάγματα που φτάνουν ως τις μέρες μας και γίνονται φάρος αυταπάρνησης και ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ευθύνης να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας. Να προστατεύουμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Να επαγρυπνούμε για όσα πραγματικά αξίζουν.
Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος σε εκείνους που θυσιάστηκαν. Αυτό είναι το μελλοντικό μας χρέος σε εκείνους που θα μας διαδεχθούν. Αυτή είναι, τελικά, η παρακαταθήκη του “δασκάλου της κλεφτουριάς”, του Καπετάν Ζαχαριά Μπαρπιτσιώτη, κρυμμένη στα αλησμόνητα λόγια του: “Το κεφάλι μου το χάνω, αλλά δεν το σκύβω”.
Χρόνια πολλά στη Μάνη μας! Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!”
Φωτογραφίες από παλαιότερες εορταστικές εκδηλώσεις
Πηγή: Tomanifesto.gr