Βαρβιτσιώτης: H στρατηγική αυτονομία είναι η βασική αρχή για το γεωπολιτικό μέλλον της Ευρώπης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ - 26/03/2021. Συντάκτης: NEWSROOM
Κείμενο Πολιτικής, με θέμα την κοινή πορεία Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σύγχρονο γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, δημοσιεύτηκε χθες, ανήμερα των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, σε δύο σημαντικά think tanks των ΗΠΑ και της Γαλλίας, το Atlantic Council και το Institut Montaigne, αντίστοιχα.
Κεντρικό μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών είναι ότι η ένταξη της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές κοινότητες σηματοδότησε μια αλλαγή παραδείγματος στην ιστορία τους, καθώς οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μία ενιαία γεωπολιτική οντότητα. «Σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, που η Ένωση αναθερμαίνει τη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται για τη διεύρυνσή της προς τα Δυτικά Βαλκάνια, με τη στρατηγική υποστήριξη της Ελλάδας, έχει έρθει η ώρα να προσδοκούμε μια συνεκτική, γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση» προσθέτει.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τη χαρακτηρίζει ως το πιο σημαντικό μεταπολεμικό πολιτικό επίτευγμα της χώρας, που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς το όραμα του χαρισματικού Έλληνα ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή και τη θερμή υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η έντονη πολιτική και γεωπολιτική διάσταση που προσδίδει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα η ελληνική παρουσία δεν είναι τυχαία, καθώς οι Έλληνες διαχρονικά προτάσσουν τη Δημοκρατία για την επιτυχία κάθε πολιτικού εγχειρήματος και για την προστασία της κυριαρχίας του. Στο ίδιο πνεύμα, υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες όλα αυτά τα χρόνια της κοινής ευρωπαϊκής πορείας, ακόμα και μέσα από κρίσιμες δοκιμασίες, απέρριψαν τον ευρωσκεπτικισμό και διάλεξαν την επιλογή της «περισσότερης Ευρώπης», τασσόμενοι υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σχετικά με τη στρατηγική για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της, που θα ξεκινήσει τον Μάιο, θα λειτουργήσει ως ευκαιρία για πρόοδο σε αυτό τον τομέα. Τονίζει, ακόμα, ότι αυτός ο πολυεπίπεδος διάλογος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κοινωνία, απηχεί τη βαθύτερη δημοκρατική κληρονομιά της Ευρώπης και μπορεί να δώσει μια συνολική απάντηση για το κοινό μας μέλλον. Και προσθέτει, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμμετάσχει ενεργά σε αυτόν τον διάλογο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι η διαχείριση της πανδημίας κατέδειξε την ανάγκη να έχουμε συντονισμένη δράση και απέναντι σε τρίτες χώρες. «Να κατανοήσουμε τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχοντας στη διεθνή διακυβέρνηση. Η στρατηγική αυτονομία είναι η βασική αρχή για την συζήτηση για το γεωπολιτικό της μέλλον», σημειώνει.
Ως παράδειγμα τέτοιας συντονισμένης δράσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης παραθέτει την κοινή στάση ΕΕ και Ελλάδας στην κρίση στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 και την εργαλειοποίηση από την Τουρκία μεταναστευτικών ροών. Προσθέτει ότι «η ανθεκτικότητα της Ένωσης στην υπεράσπιση της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του κράτους Δικαίου συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης και στην προστασία των πρωταρχικών αξιών και συμφερόντων της απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις και ξένες παρεμβάσεις. Απαιτούμε το εφικτό, στη σωστή στιγμή, για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης στα εξωτερικά μας σύνορα».
Επιπλέον, τονίζεται πως ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθούν ολοκληρωμένες πολιτικές στην Ευρώπη για τις επικείμενες προκλήσεις, με έμφαση στο μεταναστευτικό και την προστασία των συνόρων, τις υβριδικές απειλές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, κάνει αναφορά «στις πολιτικές ρήξεις στις οποίες προβαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας έως το 2028, που αποτελεί υπόδειγμα «πράσινης» μετάβασης για την Ευρώπη.
Τέλος, σημειώνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συντονισμένη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα κοινό σχέδιο χρηματοδότησης της έρευνας και της προμήθειας εμβολίων κατά του COVID-19. Υπογραμμίζει, όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, ότι η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός υποστήριξαν και συμμετείχαν με αποφασιστικότητα σε αυτές τις κοινές προσπάθειες, ενώ ταυτόχρονα προωθούν ενεργά την επανεκκίνηση του τουρισμού και των μεταφορών διά μέσου της θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Πηγή: Tomanifesto.gr