Τουλάχιστον 895.000 οι άστεγοι στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Τουλάχιστον 895.000 οι άστεγοι στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο

Τουλάχιστον 895.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που εργάζονται με αστέγους (Feantsa).

«Αυτή η εκτίμηση – που βασίζεται σε αποσπασματικά δεδομένα και η οποία αντιπροσωπεύει μόνο τις πιο ορατές μορφές αποκλεισμού από τη στέγαση – επιβεβαιώνει την αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να καταστήσουν τη στέγαση ένα θεμελιώδες δικαίωμα», αναφέρει η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού με το γαλλικό Ίδρυμα Abbé Pierre.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αστέγων, οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν τις απογραφές αστέγων που έγιναν σε κάθε χώρα, όπου αυτά ήταν διαθέσιμα.

Προσθέτοντας τις μετρήσεις 13 χωρών, των οποίων τα δεδομένα κρίθηκαν επαρκώς αξιόπιστα και συγκρίσιμα μεταξύ τους, οι συντάκτες της έκθεσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 0,174% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει στους δρόμους ή σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Σχεδόν 900.000 άστεγοι σε 28 χώρες

Αναφορικά με τον συνολικό πληθυσμό των αστέγων στην ΕΕ και το Ηνωμένου Βασίλειο, ανέρχεται σε περίπου 895.000 και στις 28 χώρες.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 200.000 μεγαλύτερος από αυτόν του 2019, το τελευταίο έτος κατά το οποίο η Feantsa προχώρησε σε εκτίμηση του αριθμού των αστέγων.

«Αυτός ο υπολογισμός δίνει μια κατά προσέγγιση ιδέα για την ελάχιστη έκταση του φαινομένου, αλλά δεν αποτελεί μέθοδο για τον προσδιορισμό του πραγματικού αριθμού των αστέγων και των όσων στεγάζονται πλημμελώς στην Ευρώπη», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Μεταξύ των χωρών που μελετήθηκαν, ορισμένες κατέγραψαν μειωμένο αριθμό αστέγων, όπως η Φινλανδία, η οποία έχει επενδύσει πολλά κονδύλια στην κατασκευή κατοικιών και εφαρμόζει την πολιτική «Πρώτα η Στέγαση», για τη χορήγηση κατοικιών σε αστέγους.

Η Αυστρία, η οποία επίσης εφαρμόζει αυτή την πολιτική, είδε τον αριθμό των αστέγων να μειώνεται το 2020, το τελευταίο έτος για το οποίο διατίθενται στοιχεία, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η αναστολή των εξώσεων ενοικίασης, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Όλα τα κράτη μέλη πρέπει επειγόντως να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για τον τερματισμό της έλλειψης στέγης», τόνισε η Feantsa, η οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr