Παρασκευή
12.07.2024

Το σκηνικό κόλασης που θα βρουν οι Ισραηλινοί όταν εισβάλουν στη Γάζα

Το σκηνικό κόλασης που θα βρουν οι Ισραηλινοί όταν εισβάλουν στη Γάζα

Ο Άριελ Μπέρνσταϊν ήταν ένας 20χρονος στρατιώτης του ισραηλινού Πεζικού όταν η χώρα του πολέμησε για τελευταία φορά τη Χαμάς στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας. Ο πόλεμος, θυμάται, «ήταν σαν να κυνηγάς φαντάσματα».

΄Όπως αφηγείται στη Wall Street Journal, για δύο από τις επτά εβδομάδες του πολέμου  του 2014, ο Μπέρνσταϊν και η ομάδα του κυνηγούσαν μέσα σε σπίτια, όπου απέφυγαν βολές από ελεύθερους σκοπευτές της Χαμάς, παρακολουθούσαν τους τρομοκράτες να πηδούν από κρυφές σήραγγες τρέχοντας κάτω από τα πόδια τους και μάταια προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή ενός συντρόφου τους.

«Ήταν τρομακτικό και παράξενο», είπε ο Μπέρνσταϊν ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους Ισραηλινούς στρατιώτες που μπήκαν στη Γάζα εκείνη τη χρονιά. «Για εμάς, ήταν μια μεγάλη παγίδα».

Ερείπια στη Γάζα REUTERS/Anas al-Shareef

Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συναντήθηκε με στρατιώτες, που έχουν σταθμεύσει κοντά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, και τους είπε ότι σύντομα θα τους διατάξει να πολεμήσουν. Σήμερα ο επικεφαλής των IDF τους είπε επίσης να είναι έτοιμοι και τους προειδοποίησε να περιμένουν εκπλήξεις.

Η πιθανή εισβολή θα φέρει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου απέναντι σε «μαχητές», που λατρεύουν… τον θάνατο. Και που έχουν πίσω τους την  αιφνιδιαστική τους επίθεση στις 12 Οκτωβρίου. 7, όταν σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και συνέλαβαν περισσότερους από 200 ομήρους.

Οι επιθέσεις, σχολιάζει η WSJ, ταπείνωσαν ένα κατεστημένο ασφαλείας που υπερηφανευόταν για τη διατήρηση της άψογης λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών και της συνεχούς ετοιμότητας. Η αποφασιστικότητα του Ισραήλ να αντεπιτεθεί θα δοκιμάσει την ικανότητα του στρατού του να επικρατήσει σε αυτό που υπόσχεται να είναι ένα χαοτικό και κλειστοφοβικό αστικό πεδίο μάχης. Οι ζούγκλες, οι βάλτοι και οι βουνοκορφές είναι βάναυσα περιβάλλοντα μάχης, αλλά η πολυπλοκότητα ενός πυκνοκατοικημένου αστικού τοπίου μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σκληρή.

Η Τσιμεντούπολη

Στον αστικό πόλεμο, πυκνές περιοχές με στενούς δρόμους και σήραγγες μπορούν να εμποδίσουν ακόμη και τις πιο επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις.

Η WSJ παρουσιάζει πώς είναι μία «ζούγκλα από τσιμέντο».

Οι Ελεύθεροι σκοπευτές

Τα κτίρια παρέχουν κάλυψη και παραμορφώνουν τον ήχο, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό των ενόπλων.

Τα Drones

Τα drones που χρησιμοποιούνται και στις δύο πλευρές μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και να επιτεθούν.

Υπό κατάρρευση κτίρια

Η καταστροφή κτιρίων μπορεί να εξαλείψει θέσεις της Χαμάς, αλλά τα συντρίμμια που προκύπτουν μπορεί να δυσχεράνουν τις επιχειρήσεις και του ισραηλινού στρατού

Πυροβολικό και τανκς

Τα τανκς μπορούν να ρίξουν τοίχους, παρέχοντας νέα σημεία πρόσβασης για εισβολείς, αλλά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από ψηλά.

Ο άμαχος πληθυσμός

Ακόμη και με μαζικές εκκενώσεις, η παρουσία αμάχων μπορεί να περιορίσει την ποσότητα δύναμης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Οι σήραγγες

Τα υπόγεια περάσματα παρέχουν κρυφές οδούς διαφυγής και σημεία ενέδρας, ταχύτητα επικοινωνίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγιο.

Ο υπόγειος λαβύρινθος κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι τεράστιος. Ορισμένες σήραγγες είναι πάνω από 60 μέτρα κάτω από τη γη, επομένως είναι σε θέση να αντέξουν τον βομβαρδισμό από ψηλά. Πολλές είναι εξοπλισμένες με φώτα, αποθήκες, προμήθειες και όπλα που επιτρέπουν στους μαχητές της Χαμάς να παραμένουν κρυμμένοι κάτω από το έδαφος για μέρες, αν όχι εβδομάδες.

Στα τούνελ αυτά ενδεχομένως να κρατούνται και οι 210 όμηροι της Χαμάς.

«Η χερσαία επέμβαση είναι πιο δύσκολη από οτιδήποτε άλλο», τονίζει στη WSJ o Λίαμ Κόλινς, απόστρατος Συνταγματάρχης των ΗΠΑ, που υπηρετούσε σε Ειδικές Δυνάμεις. «Οι περισσότεροι στρατιώτες απεχθάνονται τον αστικό πόλεμο» σημειώνει.

Τι έχει γίνει έως τώρα

Το Ισραήλ έχει περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες σφυροκοπώντας τη Λωρίδα της Γάζας. Έχει ρίξει χιλιάδες βόμβες σε χιλιάδες στόχους, καταστρέφοντας ολόκληρες γειτονιές, γκρεμίζοντας πολυκατοικίες και σκοτώνοντας ηγέτες της Χαμάς. Ο στόχος των αεροπορικών επιδρομών ήταν να υπονομεύσει την ικανότητα των μαχητών της Χαμάς να υπερασπίζονται τη Λωρίδα της Γάζας όταν εισέρχονται ισραηλινά στρατεύματα και τανκς.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να σκοτώσει όλους όσους εμπλέκονται στην επίθεση, από τους κορυφαίους ηγέτες του μέχρι το τελευταίο μέλος. Περισσότεροι από 4.385 Παλαιστίνιοι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν ήδη σκοτωθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, και αυτό είναι πριν εισέλθουν ισραηλινά χερσαία στρατεύματα στο έδαφος.

Πηγή: Naftemporiki.gr