Το ρεπορτάζ του CNN για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Το ρεπορτάζ του CNN για την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά παραδίδεται στις πυρκαγιές και φέτος είναι χειρότερες από ποτέ, γράφει το CNN σε ανταπόκρισή του από την Αγία Παρασκευή, τον οικισμό της Πάρνηθας, όπου κάηκαν δεκάδες σπίτια. Ο εθνικός δρυμός, γνωστός ως «οι πνεύμονες της Αθήνας, έγινε πεδίο μάχης με τις φλόγες, συμπληρώνει.

Αγία Παρασκευή. Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

«Αυτό το εθνικό πάρκο 300 τετραγωνικών μιλίων, γεμάτο με καταπράσινα δάση και αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους, είναι γνωστό ως “οι πνεύμονες της Αθήνας” και δικαιολογημένα. Εκτός από το να προσφέρει στους κατοίκους των πόλεων ένα καταφύγιο από τα καυτά καλοκαίρια της αρχαίας πόλης, τα απέραντα δάση του εκτελούν τη διπλή εργασία του καθαρισμού του μολυσμένου αέρα και της απορρόφησης της έντονης ζέστης που συχνά πιάνει τη μητρόπολη.

Αυτές τις μέρες έγινε το πεδίο μιας λυσσασμένης μάχης, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούσαν να αποκρούσουν περισσότερες από 200 πυρκαγιές στην Ελλάδα μόνο από τη Δευτέρα. Την ημέρα ο αέρας γέμιζε καπνό και τον θόρυβο των σειρήνων, τις κραυγές των χωρικών και των σωστικών συνεργείων και το επίμονο ρίγος των ελικοπτέρων, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες από ψηλά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φωτιά στην Πάρνηθα, περιοχή Μπόσχιζα. Φωτ. Κ. ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Ανάλογες πυρκαγιές μαίνονται ανά την Ελλάδα και με τόσο πολλά μέτωπα, «πολύ απλά δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες στη χώρα για να τις σταματήσουν» σημειώνει το CNN, ενώ θυμίζει και την τραγωδία στη Δαδιά, όπου έχουν εντοπιστεί συνολικά οι απανθρακωμένες σοροί 20 ανθρώπων, πιθανότατα μεταναστών.

Σοβαρές θα είναι και οι επιπτώσεις που θα γίνουν αισθητές στο μέλλον, προειδοποιεί το άρθρο, επικαλούμενο επισημάνσεις του Μιχάλη Διακάκη του ΕΚΠΑ, ότι η απώλεια δασών αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών.

Πηγή: Naftemporiki.gr