Το 10,8% που κρίνει το χρόνο της κάλπης

Για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει δημοσίως ότι δεν θα αιφνιδιάσει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καλώντας τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να προγραμματίσουν το έργο τους με ορίζοντα και πέραν της διετίας.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η αλήθεια είναι πως ο πειρασμός της πρόωρης κάλπης είναι διαρκής, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τις 14 μονάδες σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Metron Analysis και στο Μαξίμου ξέρουν να διαβάζουν τα στοιχεία.

Ενδεχομένως όμως αυτό το στοιχείο όλων των ερευνών κοινής γνώμης να οδηγεί τον Μητσοτάκη στην απόφαση να εξαντλήσει την τετραετία. Δεν μοιάζει να απειλείται από τον Τσίπρα, όταν μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χάνει κάθε ευκαιρία να αποκτήσει επαφή με το χώρο του Κέντρου. Την Πέμπτη για παράδειγμα, που θα συζητηθεί στη Βουλή η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την καταψήφιση ανακαλύπτοντας ατέλειες που δεν στέκουν βάσει της κοινής λογικής.

Η Γαλλία θα βρίσκεται πλέον στο πλευρό μας επιχειρησιακά σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία και στην Κουμουνδούρου έχουν μετατρέψει σε μείζον θέμα την ενδεχόμενη αποστολή 100 κομάντος στην Υποσαχάρια Αφρική, όταν επί Τσίπρα η Ελλάδα συναινούσε σε δυναμικότερη παρέμβαση της Ευρώπης στην περιοχή. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει θετικά τη συμφωνία με τη Γαλλία, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη αντίδραση θέλησε να υπογραμμίσει ότι επί των ημερών του τέθηκαν οι βάσεις (αν και πάλι δεν πρόλαβε), όμως στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση εφευρίσκει λόγους για να την καταψηφίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ακόμη ένα λόγο να περιμένει μέχρι το τέλος της τετραετίας και αυτό είναι το ποσοστό 10,8% που καταγράφεται στη δική του έρευνα. Το ποσοστό αυτό δεν είναι η διαφορά σε κάποια μυστική δημοσκόπηση αλλά η σωρευτική ανάπτυξη που αναμένει το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα μέχρι το τέλος του 2022. Το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται σημαντικά μετά τη «μαυρίλα» της καραντίνας και ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περάσει στη μέση οικογένεια με αύξηση εισοδημάτων και νέες θέσεις εργασίας.

Το χαρτί της οικονομίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κάλπες, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα λόγο να πάει νωρίτερα, αρκεί να αποδώσει η πολιτική που έχει σχεδιάσει μέχρι το 2023. Αφήστε που ακόμη και ο κ. Τσίπρας δεν «πολυζητάει» γρήγορες κάλπες. Ξέρει τι κάνει.

ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Από την παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεχωρίσαμε την αναφορά του στην αποπληρωμή των δανείων της μνημονιακής περιόδου. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, ένας από τους στόχους στο προσεχές διάστημα είναι η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που είχε συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης το 2010 και η περαιτέρω αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Οπως πληροφορούμαστε, οι σχετικές συζητήσεις με ESM και ΔΝΤ βρίσκονται σε καλό δρόμο. Στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί ένα μήνυμα στις αγορές ότι εξοφλούνται και τα τελευταία απομεινάρια των Μνημονίων ώστε η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική κλίμακα να έρθει στα τέλη του 2022.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr/