Τηλεδιάσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό

Τηλεδιάσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε σήμερα (24.1.2023) μέσω τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο Πρωθυπουργός έδειξε έτσι με την τηλεδιάσκεψη αυτή συνεπής με τη δέσμευσή η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε πέρσι, να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επικοινωνεί με τους επικεφαλής των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για να ακούει τις απόψεις τους για τις αποστολές στις οποίες υπηρετούν. Επίσης στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι ο καλύτερος συντονισμός με τους επικεφαλής των αρχών για την καλύτερη προώθηση των εθνικών στόχων και θέσεων.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η δυνατότητα για αυτή τη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση. Είχα βρει την περσινή μας συζήτηση εξαιρετικά παραγωγική. Μπόρεσα να επικοινωνήσω απευθείας μαζί σας, να μοιραστώ σκέψεις αλλά κυρίως να ακούσω πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις από εσάς», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

«Το όραμά μου είναι μια Ελλάδα δυναμική και εξωστρεφής, που θα είναι ισότιμος διεθνής συνομιλητής και θα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις με πρωτοβουλίες και δράσεις αλλά κυρίως με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στη συνέχεια ότι από τις επαφές του με ξένους ηγέτες και επιχειρηματικούς παράγοντες είναι πλέον σαφές ότι εμπεδώνεται η θετική εικόνα της Ελλάδας και η πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διεθνείς προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία και επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο μάχεται για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του.

Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα, η οποία συχνά δέχεται απειλές κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, δεν μπορεί παρά να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχτεί τον αναθεωρητισμό και την παραβατικότητα.

Οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για να μειωθούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος. Επισήμανε την εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας, που έχει συμβάλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας και εξαγωγέα ενέργειας για τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τις στρατηγικής σημασίας υποδομές που αναπτύσσονται για την εισροή LNG και την ηλεκτροπαραγωγή.

Δύσκολη χρονιά στις σχέσεις με την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην Τουρκία και τις συνεχείς προκλήσεις της και σημείωσε πως το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις διμερείς σχέσεις. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όμως δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με το παράλογο.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Έλληνες διπλωμάτες και όλες τις Αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό για το έργο τους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προβολή των εθνικών θέσεων και την τόνωση του ρόλου Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος εξ αποστάσεως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και με φυσική παρουσία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Α’ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

To άρθρο Τηλεδιάσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr