Παρασκευή
30.07.2021

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Υποθέτω όποιος διάβασε έστω μόνο τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μπορεί να απαντήσει αβίαστα: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη και μια σαφή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, μια εικόνα που άρχισε να διαμορφώνεται ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Μάλιστα ο Νίκος Μαραντζίδης, έκανε την πρόβλεψη ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα τις κερδίσει και με διαφορά η Νέα Δημοκρατία (βλ. TheTOC), ενώ άλλοι πολιτικοί επιστήμονες- όπως ο Τάκης Παππάς- προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, κάνουν λόγο για σύστημα “ενάμισι κόμματος” (Takis Pappas, blog):

“Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, διαμορφώθηκε –και προς το παρόν ισχύει—ένα νέο σύστημα  που αποτελεί μια μορφή “επικυρίαρχου κόμματος”. Τούτο σημαίνει ότι ένα και μοναδικό κόμμα, εν προκειμένω η ΝΔ, διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων στην Βουλή και, όπως δείχνουν συνεχείς δημοσκοπήσεις, κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα. Συνεπώς, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει την ΝΔ ως αυτόνομος διεκδικητής της εξουσίας, το σημερινό σύστημα δεν είναι δικομματικό, αλλά χαρακτηρίζεται από την παντοδυναμία της ΝΔ (το “επικυρίαρχο κόμμα”).Τι σημαίνει αυτό, ότι ο δικός μας δικομματισμός έχει ενάμιση κόμμα αντί για δύο ολόκληρα.”

Οι ερμηνείες που διατυπώνονται είναι πολλές: Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας, το σύνδρομο της σημαίας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του μεταναστευτικού και η στροφή στο κέντρο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υποθέτω ότι όλα αυτά είναι σωστά.

Προσωπικά έχω μια ακόμα εξήγηση όμως. Την αδυναμία ( ή αν θέλετε την άρνηση) του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, να κατανοήσουν τη νέα πραγματικότητα και να αναδιαμορφώσουν την στρατηγική τους.

Χθες για παράδειγμα η Αυγή, διαπίστωνε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται “σε ελεύθερη πτώση”, την οποία εντόπισε στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας και συγκεκριμένα στις τάσεις της MRB. “Η φθορά της ΝΔ φαίνεται σε μία σειρά από δείκτες, έγραφε η Αυγή, όπως πρόθεση ψήφου, καταλληλότητα πρωθυπουργού, κόμμα που θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά, πορεία οικονομίας και χώρας”. Κόλαφος η έρευνα για τη Νέα Δημοκρατία και ας προηγείται με 13 μονάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Υποθέτω ότι ο άνεμος αισιοδοξίας της Κουμουνδούρου οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε ύστερα από 6 μήνες ενός δύσκολου χειμώνα, να ανεβάσει τα ποσοστά του από το 23,1 στο 23,8%. Δεν το λες και λίγο. Με αυτό τον ρυθμό, σε 28 χρόνια θα προσεγγίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Και αν αναρωτιέστε τι διαβάζουν ή και σε ποια χώρα ζουν, θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας προ ημερών, προέβλεψε ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αφού διαπίστωσε ότι έχουμε την “πιο ακραία νεοφιλελεύθερη και αλαζονική δεξιά που έχει γνωρίσει ο τόπος”, ενώ στερείται φυσικά σχεδίου και αξιοπιστίας. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μας ενημέρωσε ότι ο κύκλος της κυβέρνησης έκλεισε και ήδη ξεκίνησε και η προεκλογική περίοδος.

Τις ταυτότητες μην ξεχάσετε.

Υ.Γ Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι την άρνηση ακολουθεί ο θυμός. Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα ο θυμός είναι παντού και παρακολουθεί την άρνηση. Την συνοδεύει. Στην τελευταία του δήλωση για τους εμβολιασμούς κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι “δεν διαθέτει σχέδιο και αξιοπιστία”, “διχάζει αντί να ενώνει”, “μεταβιβάζει την ευθύνη στους πολίτες”, “επιτίθεται στην αντιπολίτευση”, “κάνει φιέστες, επικοινωνία, ηλιοβασιλέματα στην Σαντορίνη”, “εκμεταλλεύεται την πανδημία για αντικοινωνικά μέτρα”, “κάνει απευθείας αναθέσεις σε φίλους και εκλεκτούς”,”ενισχύει τα φιλικά της Μέσα”, “κλείνει περιφερειακά νοσοκομεία”, “δεν αγοράζει λεωφορεία και δεν ενισχύει τους συρμούς”, “βάζει τους επιστήμονες να λένε ότι δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”, “δεν κάνει σοβαρούς ελέγχους και ιχνηλάτηση”, “αφήνει κρούσματα να εισέρχονται στη χώρα”, “κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες”, “ρίχνει πρόστιμα”, “κάνει παιδαριώδη διαχείριση του εμβολίου της AstraZeneca”, “κάνει χυδαία σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ”, “καλεί τους πολίτες να πετάξουν τη μάσκα και μετά λέει παρεξήγηση”, “επενδύει στον διχασμό” και “χωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους”. Ετσι “ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται πολύ λίγος”, “δεν πείθει πια τους πολίτες”, “έχει χάσει το τεκμήριο της αθωώτητας”, “κάνει διαρκώς μπρος πίσω”, “διχάζει τη κοινωνία”, “δεν πιστεύει στην αξία της ενότητας”, “κάθε του κίνηση αποσκοπεί στο να επιτεθεί” και κατηγορεί την αντιπολίτευση για υγειονομικό σαμποτάζ για να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια. Μετά πώς να μην είναι σε ελεύθερη πτώση αυτή η κυβέρνηση;

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.capital.gr