Θρίλερ με τον ανιψιό του αντιπάλου του Ερντογάν: Από τις 3 Μαΐου δεν είχε νέα η γυναίκα του

Θρίλερ με τον ανιψιό του αντιπάλου του Ερντογάν: Από τις 3 Μαΐου δεν είχε νέα η γυναίκα του

Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέλαβαν στο εξωτερικό και επαναπάτρισαν έναν ανιψιό του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, αντίπαλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ΜΜΕ, με την σύζυγο του Σελαχαντίν Γκιουλέν να δηλώνει ότι «συνελήφθη» στην Κένυα.

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν, οδηγήθηκε στην Τουρκία από πράκτορες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) μετά τη σύλληψή του στο εξωτερικό, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χωρίς να αναφέρει σε ποια χώρα.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 20 Μαΐου, η σύζυγός του δηλώνει πως ζούσαν μαζί στην Κένυα και πως από τις 3 Μαΐου δεν έχει νέα του συζύγου της, ο οποίος δίδασκε σε ένα σχολείο στο Ναϊρόμπι.

Πρόσωπα και ΜΜΕ που συνδέονται με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσαν επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο Σελαχαντίν Γκιουλέν “απήχθη” και ξεκίνησαν εκστρατεία ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Click4More: Τουρκία: Πράκτορες της MIT «επαναπάτρισαν» με τη βία ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν (pic)

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι είναι μέλος της “τρομοκρατικής οργάνωσης Fetö”, ένα ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα προκειμένου να χαρακτηρίσει το κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν, άλλοτε σύμμαχος του Γκιουλέν, τον χαρακτηρίζει σήμερα επικεφαλής “τρομοκρατικής” οργάνωσης και τον κατηγορεί ότι εξύφανε ένα πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Ο ιερωμένος, ο οποίος κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει πως είναι επικεφαλής ενός ειρηνικού δικτύου ΜΚΟ και επιχειρήσεων και αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και τουλάχιστον 140.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο διώξεων ενός εύρους που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Τουρκίας.

Η Άγκυρα καταδιώκει επίσης φερόμενα ως μέλη του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν στο εξωτερικό και δηλώνει πως έχει “επαναπατρίσει” δεκάδες ανθρώπους από το 2016.

Το 2018, η απαγωγή στο Κόσοβο από πράκτορες της MIT έξι Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα και είχε οδηγήσει στην αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Εξάλλου, η Άγκυρα ασκεί πίεση σε πολλές χώρες, ιδίως των Βαλκανίων, της κεντρικής Ασίας και της Αφρικής προκειμένου να κλείσουν σχολεία που συνδέονται με το “γκιουλενικό” κίνημα.

Η Κένυα είχε αρνηθεί το 2016 να κλείσει έξι ιδρύματα παρά την επιμονή της Άγκυρας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η “σύλληψη” του Σελαχαντίν Γκιουλέν έγινε με τη συμφωνία των κενυατικών αρχών.

“Θα ανακοινώσουμε σύντομα τη σύλληψη ενός πολύ σημαντικού μέλους του Fetö”, είχε δηλώσει ο Ερντογάν στις 19 Μαΐου, προφανώς αναφερόμενος στον Σελαχατίν Γκιουλέν.

 

 

To άρθρο Θρίλερ με τον ανιψιό του αντιπάλου του Ερντογάν: Από τις 3 Μαΐου δεν είχε νέα η γυναίκα του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr