Θεσσαλονίκη: Σε άνοδο τα ενοίκια των καταστημάτων, στο… μηδέν τα διαθέσιμα καταστήματα σε malls (πίνακες)

Θεσσαλονίκη: Σε άνοδο τα ενοίκια των καταστημάτων, στο… μηδέν τα διαθέσιμα καταστήματα σε malls (πίνακες)

Η Τσιμισκή έχει επανέλθει σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE/ ΑTRIA Property Services

Μεταξύ 125- 135 ευρώ ανά τ.μ. διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή τα ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, τη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της Θεσσαλονίκης, ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας, το 2019, την ίδια στιγμή που στα εμπορικά κέντρα της συμπρωτεύουσας η διαθεσιμότητα είναι στο… μηδέν.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν τις τάσεις της αγοράς το πρώτο εξάμηνο του 2022, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) ο κ. Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE/ ΑTRIA Property Services.

Στην παρούσα φάση, παρά τις δύσκολες συνθήκες, φαίνεται ότι συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις που παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό του 2021 και μετά -ύστερα από την «κοιλιά» που καταγράφηκε στη διάρκεια της πρώτης χρονιάς της πανδημίας- με τα στελέχη της αγοράς ωστόσο να θέτουν ερωτηματικά ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά το καλοκαίρι.

Ο κ. Τζιβράς αναφέρθηκε ειδικότερα στα ποσοστά των διαθέσιμων χώρων στα μεγάλα εμπορικά πάρκα και τα εμπορικά κέντρα της συμπρωτεύουσας όπου -ενδεικτικά- το ποσοστό των κενών καταστημάτων στο Mediterranean Cosmos του ομίλου της Lamda Development είναι στο… μηδέν, όπως και στο Florida 1 της Τrade Estates του ομίλου Fourlis, ενώ στο 5% είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στο One Salonica Outlet mall που συνδέεται με το Faisgroup και στο Makedonia Shopping Center.

Σημειωτέον ότι μόλις προ ημέρων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development ο Οδυσσέας Αθανασίου αναφέρθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης στο… comeback των τριών εμπορικών κέντρων του ομίλου σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη όπου οι τζίροι των καταστημάτων στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου Απριλίου- Ιουνίου διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προ πανδημίας. Γεγονός το οποίο αποδίδεται και στη… φόρα με την οποία κινείται η αγορά σε αυτό το πρώτο διάστημα άρσης των περιορισμών της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα της συμπρωτεύουσας, η οδός Τσιμισκή έχει επανέλθει σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, αν και απέχει πολύ από τα νούμερα προ δημοσιονομικής κρίσης της χώρας: Η ανάλυση της CBRE/ ΑTRIA Property Services κάνει αναφορά και στα νούμερα του παρελθόντος αναφέροντας ότι τη «χρυσή» περίοδο του εγχώριου real estate, πίσω στη δεκαετία του ’00 μεταξύ 2005- 2008 τα ενοίκια ξεπερνούσαν τα 200 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα (συμπεριλαμβανομένου και «αέρα»).

Με την πτώση της κατανάλωσης στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας τα ενοίκια έπεσαν στα 100- 110 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα την περίοδο έως το 2015 για να επανέλθει εν συνεχεία η ζήτηση από πλευράς των μεγάλων αλυσίδων, ενώ πλέον τα αντίστοιχα νούμερα κινούνται μεταξύ 125- 135 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Στους δευτερεύοντες εμπορικούς δρόμους καταγράφεται επίσης άνοδος φθάνοντας πλέον κατά μέσο όρο στα 40 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, πίσω στα νούμερα του 2019, μετά την πτώση που καταγράφηκε το 2021 όπου οι τιμές έπεσαν στα 35 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Οι τελευταίες σκέψεις για κάλπες, η Dimand και το Μινιόν, οι τρεις και ο Ελλάκτωρ και το καζίνο του Ρίου 

Ρεύμα: Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής και τα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα… Μυκόνου με επώνυμα σφυριά και αναστολές (pics)

Πηγή: Newmoney.gr