Θεσσαλία: «Φούσκωσαν» 5 ποτάμια και συναντήθηκαν

Θεσσαλία: «Φούσκωσαν» 5 ποτάμια και συναντήθηκαν

Τρεις φορές πιο καταστροφική από τον «Ιανό» αποδείχτηκε η  επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, που «άλλαξε» τον χάρτη της Θεσσαλίας, μετατρέποντας τον κάμπο σε μία μεγάλη λίμνη.

Σύμφωνα με το  κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που ανέλυσε την δορυφορική εικόνα της καταστροφής, ενώ ο Ιανός κατέστρεψε 150.000 στρέμματα, αυτή τη φορά πλημμύρισαν περίπου 450.000 στρέμματα εκ των οποίων το 97% καλλιεργήσιμη γη, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για την επόμενη μέρα ως προς την επάρκεια τροφίμων.

Βάσει των δορυφορικών δεδομένων, το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Η «συνάντηση» 5 ποταμών

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντιούνται 5 ποτάμια.

Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, βγαίνει στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί  συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από Σοφάδες. Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς Πηνειό.

Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και επίσης κατευθύνονται στον Πηνειό.

Οι 4 ποταμοί συναντιούνται μεταξύ τους και πριν τη Μεταμόρφωση μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.
Όλοι φούσκωσαν από το μεγάλο ύψος βροχής, με αποτέλεσμα τις εικόνες αποκάλυψης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η βροχή ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, από την εποχή που συλλέγονται δεδομένα, περίπου 150 ετών, ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά έργα.

Οι επισημάνσεις για τις ελλείψεις

  1. Λείπουν πολλά αντιπλημμυρικά έργα, κυρίως φράγματα συγκράτησης στα βουνά και έργα διευθέτησης στις ορεινές λεκάνες
  2. Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά είναι λάθος διαστασιολογημένα
  3. Αναχωματα, τάφροι και κανάλια, αρδευτικά και μη, είναι κατασκευασμένα με παρωχημένα δεδομένα
  4. Λείπουν αναλυτικοί χάρτες πλημμυρικού κινδύνου και όσοι υπάρχουν δεν έχουν υπολογίσει τα φερτά υλικά αλλά μόνο τον όγκο του νερού
  5. Δεν έχουν γίνει διανοίξεις σε κοίτες ποταμών και εκβαθύνσεις ώστε να μπορούν να συγκρατούν περισσότερο νερό

Πηγή: Naftemporiki.gr