Θέρμανση στο σπίτι: Ποια είναι η φθηνότερη λύση (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Power Pass, Fuel Pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Ο πλήρης οδηγός για την αίτησή σας (vids)

Τρόπους να αντιμετωπίσουν το κόστος θέρμανσης αναζητούν οι καταναλωτές την ώρα που θερμοκρασία υποχωρεί σε πολλές περιοχές της χώρας, με ορισμένους μάλιστα να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης σε μπιτόνια για να αντιμετωπίσουν τα πρώτα γερά κρύα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά περίπου τον τελευταίο μήνα σκαρφαλώνοντας κοντά στο 1,3 ευρώ το λίτρο, με το κόστος θέρμανσης να έχει αυξηθεί αντίστοιχα. Πλέον ένα νοικοκυριό σε σπίτι 100 τ.μ. στην Αθήνα χρειάζεται 193 ευρώ τον μήνα για θέρμανση με πετρέλαιο.

Αλλαγή δεδομένων καταγράφεται επίσης για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Όπως σημείωσε στο OPEN ο Μηχανολόγος – Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, «τον Φεβρουάριο βλέπουμε μια πτώση των τιμών του φυσικού αερίου ενώ παραμένει ακριβότερο το πετρέλαιο σε σχέση με το φυσικό αέριο».

Οι οικονομικότερες επιλογές

Με τα σημερινά δεδομένα, το μηνιαίο κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο διαμορφώνεται σε 166 ευρώ, παραμένοντας ωστόσο ψηλά σε σχέση με τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Σε προσιτά επίπεδα παραμένει και η θέρμανση με ρεύμα, ωστόσο τελικό κόστος αλλάζει ανάλογα με το σύστημα. Έτσι η θέρμανση με air-condition inverter  διαμορφώνεται σε 147 ευρώ το μήνα ενώ με θερμάστρες εκτοξεύεται στα 243 ευρώ,  δυσκολεύοντας πολλά νοικοκυριά στην αποπληρωμή των λογαριασμών.

Φθηνότερη λύση παραμένουν οι αντλίες θερμότητας που ρίχνουν το μηνιαίο ποσό που χρειάζεται για θέρμανση στα 104 ευρώ, με την αντίθετη πορεία που καταγράφουν οι τιμές του αερίου άρα και του ρεύματος σε σχέση με το πετρέλαιο να διευρύνουν την ψαλίδα για το κόστος ανά σύστημα.

Διαβάστε ακόμη

Zara: «Τέλος» στις δωρεάν ηλεκτρονικές επιστροφές – Η απόφαση του ομίλου

Κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ

HELLENiQ Energy: Περιθώριο ανόδου 20% «βλέπει» η Optima Bank – ΕBITDA 1,5 δισ. ευρώ το 2022

Πηγή: Newmoney.gr