Τετάρτη πρωί μιλά στην Γερουσία ο Μάριο Ντράγκι

Τετάρτη πρωί μιλά στην Γερουσία ο Μάριο Ντράγκι

Ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, θα πάρει τον λόγο αύριο, Τετάρτη, στην Γερουσία στις 9.30 το πρωί, τοπική ώρα, όπως έγινε γνωστό από το κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Με την ομιλία του αυτή, ο Ντράγκι αναμένεται να κάνει γνωστό αν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία, ή θα παραιτηθεί οριστικά. Γύρω στις 11, θα ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των διαφόρων εκπροσώπων των κομμάτων.

 

Στις 6.30 το απόγευμα, τοπική ώρα, πάντα στη Γερουσία, θα ξεκινήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, γύρω στις 7.30 μ.μ. ώρα Ιταλίας.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναμένεται να παρέμβει στην Βουλή, εκτός και αν επιλέξει να αποστείλει την ίδια ομιλία που θα εκφωνήσει στην Γερουσία.

Ψήφος εμπιστοσύνης και από τη Βουλή

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και η Βουλή θα πρέπει να εκφράσει, με ψήφο εμπιστοσύνης, την αποδοκιμασία ή την στήριξη της πολυκομματικής κυβέρνησης της Ρώμης.

Είναι σαφές, όμως, ότι η καθοριστικής σημασίας ημέρα είναι η αυριανή, τόσο λόγω του ότι ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα κάνει γνωστή την οριστική βούλησή του, όσο και επειδή στη Γερουσία η κυβέρνηση χαίρει, ούτως ή άλλως, μιας πιο περιορισμένης στήριξης.

Κόντε: «Η διάσωση της κυβέρνησης εξαντάται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό»

«Αν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις, τα Πέντε Αστέρια δεν θα μπορέσουν να μοιραστούν την ευθύνη της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Η αποχή μας στην Γερουσία, κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν σήμαινε ότι δεν θέλαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά ήταν μια αντίδραση στις ταπεινώσεις που δεχθήκαμε», διαμήνυσε ο Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στην πολιτική κρίση που, ουσιαστικά, ο ίδιος προκάλεσε.

Καλέσαμε σε διάλογο

«Με εποικοδομητικό πνεύμα, καλέσαμε τον Ντράγκι να ξεκινήσει διάλογο πάνω σε θέματα που για μας αποτελούν προτεραιότητα, και με αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεπεραστεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν λάβαμε ακόμη απάντηση, καταγράψαμε κάποια γενικού περιεχομένου ‘ανοίγματα’, σε ό,τι αφορά επείγοντα θέματα, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε ο επικεφαλής των «πεντάστερων».

Με το μήνυμά του αυτό, ουσιαστικά, ο Τζουζέπε Κόντε θέλησε να υπογραμμίσει ότι η «διάσωση» της ιταλικής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, εξαρτάται από τον ίδιο τον Ντράγκι, και όχι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr