Τάταρος από την Κριμαία ο νέος υπουργός Άμυνας

Τάταρος από την Κριμαία ο νέος υπουργός Άμυνας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε νέο υπουργό Άμυνας τον 41χρονο Ρουστέμ Ουμέροφ- στέλεχος των Τατάρων της Κριμαίας- μετά την απόλυση του Ολεξάντρ Ρέζνικοφ. 

Ο Ουμέροφ ήταν επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο του 2022. Κατά τη διάρκεια του πολέμου συμμετείχε σε βασικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας γεννήθηκε το 1982 στη Σαμαρκάνδη, από οικογένεια Τατάρων που απελάθηκαν από την Κριμαία κατά τη διάρκεια της σοβιετικής καταστολής του 1944. Ο Ουμέροφ αποφοίτησε από την Ακαδημία Διοίκησης του Κιέβου με κατεύθυνση στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά. Από το 2004 ως το 2013 εργάστηκε σε επιχειρήσεις και ίδρυσε τη δική του επενδυτική εταιρεία. Από το 2007, είναι σύμβουλος του Μουστάφα Ντζεμίλεφ, του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας. Το 2019 ,ο Ουμέροφ εξελέγη στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Το όνομά του ως μελλοντικού υπουργού Άμυνας εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες. «Ο Ουμέροφ είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς, με καλές διεθνείς επαφές και διευθυντικές ικανότητες» έγραψε πρόσφατα το Forbes, επικαλούμενο πηγές στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Ένας από τους βουλευτές, ο Γιάροσλαβ Ζελέζνιακ, δήλωσε στο Forbes ότι ο Ουμέροφ «ήταν επικεφαλής του  Ταμείου Κρατικής Περιουσίας για ένα χρόνο και στο διάστημα αυτό δεν υπήρξαν σκάνδαλα, αλλά μόνο αποτελέσματα ρεκόρ για το ταμείο».

Σύμφωνα με το Forbes, ο Ουμέροφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστροφή στρατιωτών του τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία, «συμμετέχοντας μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διαδικασία».

Ουκρανικές πηγές περιγράφουν επίσης τον Ουμέροφ ως έναν άνθρωπο που τον σέβονται πολύ στις αραβικές χώρες. Παράλληλα, ως επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, διατηρούσε τακτικές επαφές με τις πρεσβείες και τις επιχειρήσεις των δυτικών χωρών – ΕΕ και ΗΠΑ.

Πηγή: Naftemporiki.gr