Παρασκευή
12.08.2022

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Πάνω από 1,7 δισ. ευρώ είναι τα πραγματικά υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εν μέσω ακραίας κρίσης ακρίβειας για τους καταναλωτές σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από την Έκθεση εκτίμησης των πραγματικών υπερκερδών για την περίοδο Ιουλίου 2021- Μαρτίου 2022 που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ υπερκέρδη, δηλαδή αισχροκέρδεια εκ μέρους των ηλεκτροπαραγωγών με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που παρήχθησαν στις πλάτες των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων. Αυτό είναι και το ποσό που οφείλει η κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί μετά από μεγάλη δική μας πίεση, να φορολογήσει κατά 90% άμεσα και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές. Η κυβέρνηση οφείλει να επανυπολογίσει τα υπερκέρδη με τον ορθό τρόπο που εφαρμόστηκε στην Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι με απαράδεκτες μεθόδους (πχ. αφαίρεση εκπτώσεων) να επιδιώκει τη μείωση των υπερκερδών που θα φορολογηθούν.

Το ποσό των πραγματικών υπερκερδών τελικά ξεπερνά σημαντικά τα 927 εκατ. ευρώ που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για ένα 6μηνο. Μάλιστα η Έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το 12μηνο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ΑΠΕ για το 12-μηνο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 που χρεώθηκαν στους καταναλωτές και αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Η Έκθεση αποδεικνύει με στοιχεία της ΡΑΕ ότι η άνοδος των τιμών στην προημερήσια αγορά της Ελλάδας είχε ξεκινήσει τρεις μήνες νωρίτερα, από τον Ιούλιο του 2021 και είναι ελλιπής ο υπολογισμός της ΡΑΕ που περιλαμβάνει μόνο την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Εξάλλου η Ελλάδα, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία, κατέγραφε σε μηνιαία βάση και σχεδόν για κάθε μήνα, από τις υψηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πανευρωπαϊκά, ούσα πρώτη τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του 2021, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2022. Και εξάλλου από τις 05.08.2021 η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής που μετέφερε άδικα και καταχρηστικά το σύνολο της ακρίβειας της χονδρεμπορικής στους καταναλωτές.

Σχετικά με τη μεθοδολογία, η Έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασίζεται στον υπολογισμό της διαφοράς των εσόδων των παραγωγών με το πραγματικό πλήρες κόστος παραγωγής, θεωρώντας και ένα εύλογο συνολικό περιθώριο κέρδους χονδρικής επί του μεταβλητού κόστους παραγωγής (5%), ώστε να μην μεταφέρονται στρεβλώσεις, δυσλειτουργίες ή τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία μονάδων μεταξύ διαφορετικών περιόδων.

Οι εκπρόσωποι του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσαν ότι στο διάστημα Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022 η παρατηρούμενη αύξηση του κόστους χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, ανήλθε σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Συνολικά, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ανήλθε σε ~11,4 δισ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, ενώ το αντίστοιχο κόστος ανερχόταν σε ~3,4 δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο 12-μηνο.

 

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Στα 1,7 δισ. τα υπερκέρδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr