Παρασκευή
09.12.2022

Συνταξιούχοι: Aναδρομικά μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια μέχρι 31/7/2020 | Ειδήσεις για την Οικονομία

Συνταξιούχοι: Aναδρομικά μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια μέχρι 31/7/2020 | Ειδήσεις για την Οικονομία

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Αναδρομικά μόνο σε όσους συνταξιούχους προσέφυγαν εγκαίρως στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν, αλλά και σε προσφυγές που είναι ακόμη εκκρεμείς σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τα αναδρομικά που αφορούν τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους, οι οποίες έγιναν την ενδεκάμηνη περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κυβερνητική επιλογή που αν προχωρήσει (καθώς δεν αποκαλείται η έκπληξη της τελευταίας στιγμής), θα εφαρμόζει κατά γράμμα την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Και ο λόγος θα είναι στα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού που καλείται να χρηματοδοτεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τα αναδρομικά θα αφορούν συνολικά περισσότερους περίπου 250.000 συνταξιούχους που πρόλαβαν να καταθέσουν αγωγές μέχρι τις 31/7/2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις, την περίοδο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τις 31/7/2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά.

Η κυβέρνηση, λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης που στενεύει ασφυκτικά τα δημοσιονομικά περιθώρια, δεν θέλει να επεκτείνει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους την καταβολή αναδρομικών για τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Στο Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμούν πως μια τέτοια γενικευμένη ρύθμιση θα κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα επιδόματα εορτών και θέρους).

Διευκρινίζεται ότι τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:

■ Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
■ Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
■ Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.

Εξάλλου οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί αλλά και οι κληρονόμοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2021.

Η δήλωση των αναδρομικών ποσών θα πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, χωρίς την επιβολή προστίμων και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023. Ειδικά για τους συνταξιούχους οι οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορά τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021.

Για παράδειγμα, για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2021 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Θα πρέπει, τέλος, σημειωθεί ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

 

Πηγή: Newmoney.gr