Συντάξεις: Στις 30.000 οι εκκρεμείς σήμερα, στις 25.000 τέλος του έτους

Συντάξεις: Στις 30.000 οι εκκρεμείς σήμερα, στις 25.000 τέλος του έτους

Κοντά στις 30.000 είναι σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις και το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθούν στις 25.000 περιπτώσεις.

«Στόχος μας είναι οι συντάξεις να βγαίνουν όλες στον ένα μήνα και οι εκκρεμείς συντάξεις να είναι μηδέν», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα ορατό.

Στην πόρτα…

Μάλιστα το 2023 αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης με περισσότερες από 200.000 αιτήσεις με την κορύφωση να τοποθετείται μετά το καλοκαίρι όταν έχουν δικαίωμα αποχώρησης οι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι.

… και στην ουρά για σύνταξη

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς τις απονομές, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην ανελαστικών και διεθνών) να ανέρχονται πάνω από τις 30.000. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των περσινών αιτήσεων ήταν εξίσου υψηλός φθάνοντας τις 211.133.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων ο ΕΦΚΑ θέτει στη διάθεση των πολίτων αλλά και των υπηρεσιών του ταμείου ένα ακόμη όπλο. Την ψηφιακή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπάλληλο που έχει αναλάβει την υπόθεση της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου.

Ο κάθε ασφαλισμένος που υποβάλει αίτημα για τη σύνταξή του, θα μπορεί να επικοινωνεί – μέσω Skype – με τον εισηγητή που έχει χρεωθεί να του βγάλει τη σύνταξη. Έτσι θα μπορεί να επιλυθεί ευκολότερα – και ταχύτερα – οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει και να προχωρήσει η διαδικασία απονομής της σύνταξης.

Η υπηρεσία αυτή θα παρουσιασθεί από τον ΕΦΚΑ στο περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η λειτουργία της θα ανακοινωθεί στη συνέχεια.

Εντατικοί ρυθμοί

Στο μεταξύ με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, επισφραγίζοντας τις υψηλές ταχύτητες με τις οποίες κινείται πλέον ο ΕΦΚΑ σε όλα τα «μέτωπα», δηλαδή κύριες συντάξεις, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Σύμφωνα με ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην ανελαστικών και διεθνών) να ανέρχονται στις 32.808. Από αυτές, 16.425 είναι οι λεγόμενες ανελαστικές. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για συνταξιοδοτικές υποθέσεις, εν δυνάμει απορριπτικές, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με ελλιπή στοιχεία, οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι 16.383 αφορούν οι διεθνείς εκκρεμείς συντάξεις, για τις οποίες όμως εμπλέκονται πολλοί φορείς του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή τους.

Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες ανέρχεται στις 40.000, ενώ τα εκκρεμεί εφάπαξ βοηθήματα, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, με 4.584 από αυτά να μην μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους έχουν οφειλές στο Δημόσιο.

Πηγή ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Tanea.gr