Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου 2023 – Πώς υπολογίζονται (vid) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

 

Από τον Ιανουάριο του 2023, αναμένονται οι αυξήσεις στις συντάξεις με μεγάλη αναμονή μετά από μια εκτεταμένη περίοδο μειώσεων στις συνταξιοδοτικές παροχές.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4670/2020 ( νόμος Βρούτση) που τροποποίησε το άρθρο 14 του ν. 4387/2016 ( νόμος Κατρούγκαλου), προβλέφθηκαν τα παρακάτω, όπως η νέα παράγραφος 4 του άρθρου αναφέρει:

α. Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

β. Οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου με τις οποίες προβλέπεται αναπροσαρμογή ή αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται από αυτό, κατά τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο στην περίπτωση α’ ή με βάση τις ισχύουσες κάθε φορά μισθολογικές διατάξεις, καταργούνται.

Οι τωρινές εκτιμήσεις με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας, προδιαγράφουν αύξηση των συντάξεων σε ένα ποσοστό της τάξης του 6,5 % με 7 %. Το τελικό ποσοστό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και την τελική διαμόρφωση του ποσοστού στις 31/12/2022.

Πηγή: Newmoney.gr