Συντάξεις Φεβρουαρίου 2023: Οι ημερομηνίες για πληρωμή από όλα τα Ταμεία | Ειδήσεις για την Οικονομία

Αναδρομικά: Πώς μπορούν να τα αποπληρώσουν οι συνταξιούχοι

Όπως κάθε χρόνο, ο Ιανουάριος είναι ο πιο «δύσκολος» μήνας όσον αφορά τις πληρωμές, γι’ αυτό και οι συνταξιούχοι περιμένουν την πληρωμή του Φεβρουαρίου και παρακάτω θα δούμε όλες τις ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα ταμεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πρώτες συντάξεις μέσα στον Φεβρουάριο πιθανότατα αναμένεται ξεκινήσουν να καταβάλλονται στις 25 Ιανουαρίου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις πιθανές ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου:

  • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)
  • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 26 και 27 Ιανουαρίου

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τι ισχύει

Ένα μείζον ζήτημα που αφορά τους περισσότερους συνταξιούχους είναι ενδεχόμενες αυξήσεις, όμως με βάση τα τωρινά δεδομένα, περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αυξήσει το 2023 λόγω «προσωπικής διαφοράς», ενώ για τον ίδιο λόγο, περίπου 400.000 θα λάβουν εξαιρετικά μικρές αναπροσαρμογές, συγκριτικά με το 7,75% που έχει ανακοινωθεί.

Το ποσοστό αυτό αφορά κυρίως παλιούς συνταξιούχους, οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση πριν τις 13/5/2016 και η σύνταξή τους υπολογίστηκε με το προηγούμενο σύστημα (προ του νόμου Καυτρούγκαλου). Ενώ υπάρχουν και ορισμένου συνταξιούχοι της περιόδου 2016-18 οι οποίοι έχουν μικρότερη προσωπική διαφορά.

Όταν από 1/1/2019 ετέθη σε ισχύ ο εν λόγω νόμος (3487/16) βρέθηκαν να λαμβάνουν… περισσότερα χρήματα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι. Και έτσι αποκλείστηκαν και από τις οριακές μεταβολές που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4670/20 (ν.Βρούτση), μέσω του οποίου διορθώθηκαν (βελτιώθηκαν) τα ποσοστά ανταπόδοσης για τα έτη ασφάλισης πέραν των 30 ετών ασφάλισης.

Για ένα «σκληρό» πυρήνα περίπου 500.000 συνταξιούχων από τα 2,6 εκ. δικαιούχων, 1 στους 5 δηλαδή, δεν θα λάβει αύξηση ούτε το 2024. Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, του Δημοσίου και του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι έχουν μεγάλη «προσωπική διαφορά» και θα αποκλειστούν των νέων αναπροσαρμογών και κατά τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η «προσωπική διαφορά» ξεπερνά τα 200 ή 300 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Τριπλό κέρδος από τη -μικρή- πτώση του πληθωρισμού (γράφημα)

«Το αφεντικό τρελάθηκε»: Μεγάλες εκπτώσεις στα μοντέλα της Tesla στις ΗΠΑ

Κατώτατος μισθός: Οι 6 ημερομηνίες-κλειδιά για τη θέσπιση και την αύξησή του

Πηγή: Newmoney.gr