Συντάξεις 2022: Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις έως τις 22 Δεκεμβρίου | Ειδήσεις για την Οικονομία

Προκαταβολή σύνταξης: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων – Αναλυτικά η διαδικασία (vid)

Πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, από την Τρίτη 20 έως την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταβάλει τις αυξήσεις συντάξεων, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιταγή ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2023, που θα πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα (από 20/12), περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν κέρδος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, η τέταρτη ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον νόμο Βρούτση θα πραγματοποιηθεί με την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει (στο τέλος Ιανουαρίου 2023) η οριζόντια αύξηση του 7,6% στις συντάξεις. Τόσο η εθνική όσο και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται.

Για 931.631 συνταξιούχους, που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, προκύπτει πως σε ποσοστό 88% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Tο επικρατέστερο πρόγραμμα πληρωμής των συντάξεων Ιανουαρίου 2023 είναι το εξής:

  • 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • 21 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ – ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • 22 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ – ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Και το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί στις ευάλωτες ομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Η επιταγή ακρίβειας σχεδιάζεται να δοθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι δικαιούχοι να βοηθηθούν οικονομικά ενόψει των εορτών.

Την επιταγή αυτή θα λάβουν οι εξής:

  • 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ.
  • Περίπου 30.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Δηλαδή όλοι όσοι είναι πάνω από 67 ετών και δεν έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα.
  • 172.000 άτομα με αναπηρία. Αυτό αφορά όσους έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.
  • 1,5 εκατ. πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού.
  • 250.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ευχές για το Dark, η Amazon στο Κορωπί, ο Ρόκας και η Lamda, ο όμιλος Μήτση πιάνει λιμάνι και η ΤΕΡΝΑ… βγάζει μάτια 

Goldman Sachs: Αναμένει μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο κατά 30%

Axia: Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για πλειστηριασμούς, τιτλοποιήσεις Ηρακλή και χρέος (πίνακας)

Πηγή: Newmoney.gr