Συλλήψεις 6 διακινητών για μεταφορά αλλοδαπών από τον Λίβανο στην Ευρώπη

Συλλήψεις 6 διακινητών για μεταφορά αλλοδαπών από τον Λίβανο στην Ευρώπη

Έξι εκ των 172 αλλοδαπών που διασώθηκαν στις 28 Ιουνίου σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή ΝΝΑ της Καρπάθου και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην Κω συνελήφθησαν ως οι διακινητές.

Αυτό προέκυψε Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που διεξήχθη από τη Λιμενική Αρχή Κω, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), σε συνεργασία με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της Europol, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).

Ειδικότερα, οι εν λόγω αλλοδαποί είχαν αποπλεύσει από τον Λίβανο με προορισμό την Ιταλία, καταβάλλοντας σε διακινητές διαμένοντες στον Λίβανο αλλά και στον χειριστή του σκάφους χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 3.000 έως 9.000 δολάρια κατ’ άτομο (ενήλικες κι ανήλικοι). Οι έξι αυτοί διακινητές, οι οποίοι συνδέονται με συγγενική σχέση μεταξύ τους, είχαν τη διακυβέρνηση του σκάφους κατά τη διάρκεια της παράνομης μεταφοράς, κατέχοντας διακριτούς ρόλους ως προς τις διάφορες ενέργειες-εργασίες πάνω στο σκάφος, το οποίο λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και των κακών υγειονομικών συνθηκών ήταν ακατάλληλο για πλεύση. 

Οι έξι συλληφθέντες προσήχθησαν στις 2 Ιουλίου ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών από την χώρα» και «έκθεση» κατά παράβαση του αρθ. 30 του Ν.4251/2014, του αθρ. 187 Π.Κ., του αρθ. 306 Π.Κ., καθώς και του αρθ. 83 του Ν.3386/2005.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κω, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Πηγή: Naftemporiki.gr