Παρασκευή
12.07.2024

Στουρνάρας: Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις: γεωπολιτική, ενεργειακή και κλιματική κρίση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Στουρνάρας: Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις: γεωπολιτική, ενεργειακή και κλιματική κρίση | Ειδήσεις για την Οικονομία

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας έθιξε στην στην ομιλία του στο ανεπίσημο δείπνο με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η ομιλία του διοικητή της ΤτΕ

«Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Καθώς η συνάντησή μας στην Αθήνα πλησιάζει στο τέλος της, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου για ένα θέμα που με αγγίζει ιδιαίτερα.

Τους τελευταίους μήνες, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις: γεωπολιτική, ενεργειακή και κλιματική κρίση. Η φύση βρίσκεται σε πρωτοφανή κίνδυνο.

1 Η οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες είχε ένα μεγάλο κόστος για τη φύση – έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα χρειαζόταν ένας πλανήτης 1,6 φορές σαν τη Γη για να διατηρηθεί το σημερινό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στον κόσμο.

2 Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε και στις αρχές του φθινοπώρου είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές οικονομίες. Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε επώδυνα ότι οι οικονομίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση, δεν λειτουργούν έξω από αυτήν.

3 Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων προς όφελος των οικονομίας και της κοινωνίας μας. Εμείς από την πλευρά μας, το Ευρωσύστημα και η ΕΚΤ, έχουμε ήδη αναλάβει ενεργό δράση εντός των ορίων της εντολής που μας έχει ανατεθεί, τόσο στον τομέα της νομισματικής πολιτικής όσο και στον τομέα της εποπτείας. Έχουμε ενσωματώσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο πολιτικής μας και οι παράμετροι βιωσιμότητας αντανακλώνται συστηματικά στις λειτουργίες μας,

4,5 με στόχο να συμβάλουμε στη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, να στηρίξουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και να ενθαρρύνουμε και άλλους να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες και προκλήσεις, χρειάζονται πιο δυναμικές και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις. Οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να ενταθούν και να είναι κατάλληλα συντονισμένες.

Για εμάς στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα είναι μια από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες ήδη από το 2009, όταν ιδρύσαμε την ΕΜΕΚΑ, μια διεπιστημονική επιτροπή για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάψει να ασχολούμαστε συστηματικά με ζητήματα κλίματος και βιωσιμότητας σε διάφορους τομείς των δραστηριοτήτων μας.

6 Σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας, δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε και να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμόζουμε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αθήνα, λάβαμε πρόσθετα μέτρα μετριασμού, επιλέγοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές και υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας και ενθαρρύναμε τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν πρότυπα ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Μάλιστα, ο αποψινός χώρος, το εστιατόριο Delta, έχει βραβευθεί με πράσινο αστέρι Michelin για τις βιώσιμες πρακτικές του, καθώς συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την πιστή τήρηση της αρχής «καμία απώλεια, καμία σπατάλη».

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια δωρεά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ecogenia, που υλοποιεί κλιματικές δράσεις μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για νέους. Αποστολή της Ecogenia είναι να κινητοποιήσει μέσα από αυτά τα προγράμματα τη νεολαία ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Τα προγράμματα που είναι ενεργά σήμερα αφορούν ιδίως τη διαχείριση φυσικών καταστροφών σε πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς φορείς, με απώτερο στόχο να προσφέρουν στις νεότερες γενιές τα εφόδια για να χτίσουν ένα ανθεκτικό μέλλον.

Πιστεύουμε ότι, επενδύοντας στους νέους και εμπνέοντάς τους να εργαστούν για έναν κοινό σκοπό, γινόμαστε καταλύτες θετικών αλλαγών και διατηρούμε ζωντανό το όραμα ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Διαβάστε ακόμη

Μητρώο POS: Στενεύoυν τα χρονικά περιθώρια για να ενημερώσουν την εφορία οι επιχειρήσεις

Βλαχόπουλος (Cushman & Wakefield): Ξεκινάνε οι διαδικασίες για το business district του Ελληνικού (pics)

To top 10 των ξένων που ψάχνουν εξοχικά στην Ελλάδα (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

 

Πηγή: Newmoney.gr