Στο στόχαστρο ληστών το λάδι λόγω εκτόξευσης της τιμής

Στο στόχαστρο ληστών το λάδι λόγω εκτόξευσης της τιμής

Στο στόχαστρο έχουν βάλει οι κακοποιοί στην Ισπανία τις προς τυποποίηση ποσότητες ελαιόλαδου που έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, καθώς οι τιμές – ρεκόρ του λαδιού τροφοδοτούν ένα κύμα εγκληματικότητας με θύμα το υπερπολύτιμο, πλέον, προϊόν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου που ήταν έτοιμο για εμφιάλωση εξαφανίστηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου από ένα μύλο στην Κόρδοβα. Οι δράστες φόρτωσαν πετρέλαιο 500.000 ευρώ κορυφαίας ποιότητας σε δύο δεξαμενές στο σκοτάδι, σε μια διαδικασία που υπολογίζεται ότι διήρκεσε δύο ώρες.

Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, τέτοιου είδους εγκλήματα δεν είναι πρωτοφανή, όμως η εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο στους κακοποιούς.

«Όλοι ανησυχούν γιατί η τιμή θα συνεχίσει να ανεβαίνει και το ελαιόλαδο γίνεται πραγματικά υγρός χρυσός», δήλωσε ο Martin Parra, διευθυντής της Marin Serrano El Lagar SL, εταιρείας που χτυπήθηκε από ληστές την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτόξευση των τιμών

Η κρίση της ελιάς στην Ισπανία, τονίζει το Bloomberg, αποτελεί υπενθύμιση του πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί την προσφορά. Μια καταστροφική ξηρασία μείωσε την παραγωγή ελαιολάδου της χώρας στο μισό τη σεζόν 2022-23, και οι προκλήσεις παραγωγής στην Ιταλία έχουν συμβάλει στη μείωση των προμηθειών παγκοσμίως. Η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα φέτος απείλησαν επίσης τη σοδειά της Ισπανίας.

Έτσι, οι τιμές του ελαιολάδου στον νότο της χώρας υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του περασμένου έτους. Το κόστος ενός μπουκαλιού έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει εκτιναχθεί περίπου 15% από τα μέσα Ιουλίου στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών OCU.

Κρίση της ελιάς στην Ισπανία

«Κυνηγώντας» τις ποσότητες του υπερπολύτιμου προϊόντος, οι ληστές συνήθως στοχεύουν τον καρπό —είτε φρεσκοκομμένο είτε ακόμα σε δέντρα— καθώς και το επεξεργασμένο λάδι. Περίπου 259.000 κιλά ελιών κλάπηκαν στη περιοχή Χαέν της Ισπανίας τη σεζόν 2022-23, αύξηση 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με κυβερνητικό όργανο.

Βάζουν φύλακες

Στα μέσα Αυγούστου, διαρρήκτες στόχευσαν 7.000 λίτρα ελαιολάδου που ήταν αποθηκευμένα στην Teba της Μάλαγα.

Εκτός από τις κλοπές, «πονοκέφαλο» αποτελεί και η νοθεία του ελαιόλαδου. Τον Μάρτιο, οι αρχές στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας απέσυραν από την αγορά ποσότητες από 11 μάρκες, καθώς είχαν αναμιχθεί με άλλα λάδια και δεν ήταν κατάλληλες για κατανάλωση.

Για να βελτιώσουν την ασφάλεια, παραγωγοί εγκαθιστούν νέες πύλες ή σκέφτονται να προσλάβουν φύλακες.

Πηγή: Ot.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: Taneagr