Στο «μπλοκάκι» του Μητσοτάκη: Τα 7 εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που πάνε για υφυπουργοί

Tα… πουλέν της κυβέρνησης που βρίσκονται σε πόστα γενικών γραμματέων και βαδίζουν στον δρόμο των Χαρδαλιά, Γιατρομανώλακη και Συρεγγέλα

Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και οι στενοί του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν άκρως επιτυχημένο το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με την εμπλοκή στη σχετική εξίσωση ενός σημαντικού αριθμού εξωκοινοβουλευτικών στελεχών, και μάλιστα σε θέσεις-κλειδιά. Η ικανοποίηση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εν λόγω υπουργοί και υφυπουργοί κλήθηκαν να δώσουν στίγμα στη δυσκολότερη συγκυρία διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και με την επιλογή μιας σειράς προσώπων με τεχνοκρατικές περγαμηνές, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα στο παρελθόν κομματικά ένσημα για την πλήρωση κομβικών πόστων της κρατικής μηχανής, όπως οι διοικήσεις οργανισμών, αλλά και οι γενικές γραμματείες, ιδιαίτερα στα μέτωπα εκείνα που έχουν άμεση επαφή με τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και την επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας.

Η παράμετρος αυτή, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη εμπιστοσύνη που επιδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα «ισχυρά βιογραφικά», δείχνει τον δρόμο όσον αφορά ορισμένες από τις πιθανές επιλογές του στην περίπτωση υλοποίησης των σεναρίων για έναν δομικό ανασχηματισμό το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, με φόντο την είσοδο της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό της θητείας της, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι κατηγορηματικές τοποθετήσεις Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας. Αλλωστε, με δεδομένη την ξεκάθαρη επιθυμία του πρωθυπουργού να δίνει χρόνο και… γήπεδο στους κυβερνητικούς παράγοντες για να παρουσιάσουν χειροπιαστό έργο, είναι σαφές ότι το πλάνο των βελτιωτικών κινήσεων στροβιλίζει ήδη στη σκέψη του. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι ένας πυρήνας γενικών γραμματέων που έχουν δώσει άκρως ικανοποιητικά δείγματα γραφής στους τομείς αρμοδιοτήτων τους, καταφέρνοντας να αφήσουν το προσωπικό τους αποτύπωμα, θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα για να εισέλθουν στην επίλεκτη ομάδα κρούσης που συνθέτουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, και η υφυπουργός Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα.

Πρόκειται για τρία κυβερνητικά στελέχη που κατείχαν θέσεις γενικών γραμματέων με αντικείμενο αντίστοιχο του χαρτοφυλακίου που έλαβαν από τον πρωθυπουργό. Κι αν η περίπτωση του πρώτου είναι πιο γνωστή, λόγω των αποστολών που κλήθηκε να φέρει εις πέρας από την 7η Ιουλίου του 2019, αλλά και του γεγονότος ότι το χτύπημα της πανδημίας τον κατέστησε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, οι άλλοι δύο υφυπουργοί αναβαθμίστηκαν χάρη στα ιδιαιτέρως θετικά σχόλια που απέσπασαν η δράση και οι πρωτοβουλίες τους.

Οι επιτυχημένοι της κυβέρνησης

Τον ίδιο δρόμο θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πρώτοι και καλύτεροι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στον οποίο αποδίδεται σημαντικό μερίδιο της πανθομολογούμενης επιτυχίας της εμβολιαστικής διαδικασίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, που, λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων του, ασχολήθηκε επίσης με ευρύ φάσμα κυβερνητικών δράσεων όσον αφορά την επιχείρηση αναχαίτισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημόσια υγεία.
Οπως λένε οι γνωρίζοντες τα μυστικά της πρωθυπουργικής αυλής, η πολιτική μοίρα του Θανάση Κοντογεώργη συνδέεται άμεσα με εκείνη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ,Ακη Σκέρτσου, ο οποίος είναι επί της ουσίας ο άμεσος πολιτικός του προϊστάμενος. Αν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν εκείνοι που λένε ότι ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναβαθμιστεί με βεβαιότητα όταν προκύψουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο επικρατέστερος για να καλύψει το κενό του είναι ο προερχόμενος από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ (όπως και ο Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας).

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.parapolitika.gr