Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το Εθνικό Τυφέκιο – Ποιες οι επικρατέστερες προτάσεις

Ενα µείζον εξοπλιστικό πρόγραµµα για τον Ελληνικό Στρατό έχει σειρά για να υλοποιηθεί, τουλάχιστον όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε σχετικά µε το Εθνικό Τυφέκιο, που θα αντικαταστήσει το G-3, λέγοντας ότι υπάρχουν συνολικά οκτώ προτάσεις που έχει αξιολογήσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ). Πρόσθεσε ότι «αξιολογούνται από το ΓΕΣ οι προτάσεις οκτώ εταιριών του εξωτερικού και από πλευράς µας αξιώνουµε ως δεσµευτική προϋπόθεση τη συµπαραγωγή του τυφεκίου στην Ελλάδα, µε τη µεταφορά τεχνογνωσίας στην εγχώρια αµυντική βιοµηχανία». Προβάδισµα στον διαγωνισµό έχει η βελγική FN, ενώ καλά πλασαρισµένη είναι και η αµερικανική Sig Sauer (πρώην ελβετική, µετέπειτα γερµανική, αλλά πλέον κατεβαίνει µε αµερικανικό κοστούµι). Η πρώτη εκπροσωπείται από την Kestrel του Σταύρου Κοµνόπουλου. Η δεύτερη από την Target Group του Φάνη Ρωµαίου. Ανάµεσα σε αυτές τις δύο θα κριθεί η τελική επιλογή. Tα υποψήφια τυφέκια της SIG Sauer είναι το SIG 516 και SIG716 σε 5,56 και 7,62 αντίστοιχα. Η βελγική FN HERSTAL συµµετέχει µε τα υποψήφια τυφέκια SCAR-L («Light») και το SCAR-H («Heavy»).

Το SCAR-L είναι σε διαµέτρηµα 5,56 ΝΑΤΟ και χρησιµοποιεί γεµιστήρες STANAG (M16). Το SCAR-H πυροδοτεί το ισχυρότερο φυσίγγιο 7,62 ΝΑΤΟ από γεµιστήρες 20 φυσιγγίων. ∆ιαφορετικά µήκη κάννης είναι επίσης διαθέσιµα για διαφορετικούς σκοπούς, όπως µάχη εκ του σύνεγγυς ή εµπλοκές µεγάλων αποστάσεων. Ο ρυθµός αυτόµατης ριπής κυµαίνεται από 550 έως 650 σφαίρες το λεπτό. Προτάσεις έχουν καταθέσει η γερµανική HECKLER & KOCH, οι ισραηλινές IWI και ΕΜΤΑΝ, η βελγική FN HERSTAL, η ιταλική BERETTA, η τσεχική CZ και η αµερικανική SIG Sauer.

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://eleftherostypos.gr