Παρασκευή
20.05.2022

Σταϊκούρας στο Ecofin: Συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί

Σταϊκούρας στο Ecofin: Συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί

Mετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε στις προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δυσκολεύουν τα νοικοκυριά στην Ευρώπη, τόνισε δε, ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν, ενώ είπε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταϊκούρα:

«Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Eurogroup, χθες, και του Ecofin, σήμερα, αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Αυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης, τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναποφασίσαμε, καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική. Όμως, υπάρχουν προκλήσεις. Προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάλλαξη «Όμικρον» και την υγειονομική κρίση, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα, δυσμενή, χαρακτηριστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται, κατά 50% τουλάχιστον, από την ενεργειακή κρίση.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης.

Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία. Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές.

Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα.

Κι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους.
Και η Ελλάδα όμως, αντιμετωπίζει προκλήσεις. Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε ακόμα

Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου: Μια Ελληνίδα στο τιμόνι του γίγαντα των ακινήτων Deutsche Wohnen

Οι τρεις άγνωστοι υποψήφιοι της ΕΧΑΕ, τα 54 ακίνητα της Μονής Εμμαούς και οι νέες εισαγωγές Φουρλή και Στασινόπουλου στο Χρηματιστήριο 

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια 20 δισ. ευρώ – Πώς θα δοθούν

Πηγή: Newmoney.gr