Παρασκευή
06.12.2024

Στ. Πέτσας: «Ήρθα στην Πάτρα για να κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω»

Στ. Πέτσας: «Ήρθα στην Πάτρα για να κοιτάξουμε μπροστά, όχι πίσω»

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισκέφθηκε σήμερα την Πάτρα. Όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Πατρέων, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, καθώς και με τοπικούς φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

«Βρίσκομαι εδώ, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, εμπορικός κόσμος και φυσικά οι πολίτες, είμαστε σύμμαχοι και δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού που είναι ο κορονοϊός. Και σε αυτή τη μάχη βγαίνουμε νικητές, όταν βάζουμε όλοι πλάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Τα δύο βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση με τους φορείς της αυτοδιοίκησης ήταν αφενός πώς μπορεί να υπάρχει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπίζονται γρηγορότερα οι εστίες διασποράς, και αφετέρου πώς μπορεί να περιοριστεί ο συνωστισμός, ο οποίος αποτελεί επίσης μια σημαντική εστία διασποράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έκανε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν -παρά την κόπωσή τους- συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ στο πλαίσιο των διεκδικήσεων ομάδων πολιτών μέσω συγκεντρώσεων, απηύθυνε έκκληση ότι θα πρέπει να δουν ξανά για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες -μέχρι το Πάσχα- πώς μπορεί να προωθείται αυτό με άλλους τρόπους, ώστε να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συναθροίσεις που μπορεί να αποτελούν αιτία σοβαρής διασποράς.

Συζητήθηκε επίσης, αναφορικά με τους εργασιακούς χώρους, πώς μπορεί να υπάρξει μια καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση όταν είμαστε εν μέσω μιας τόσο δύσκολης κατάστασης, ενώ παρουσία των αυτοδιοικητικών αρχών υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια και στοχευμένα τεστ στην περιοχή.

Μετά και τη διευρυμένη σύσκεψη, δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης στο Επιμελητήριο με εκπροσώπους του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Πέτσας δήλωσε:

«Ήρθα εδώ για να δούμε πώς σε μία έκτακτη κατάσταση βρίσκουμε λύσεις. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εμπορικός κόσμος και πολίτες, είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό και να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο.

Δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση σε ένα πολύ θετικό κλίμα. 

Υπάρχει ένα δύσκολο υπόβαθρο από επιδημιολογικής πλευράς και πάνω σε αυτό καλούμαστε να ξεχωρίσουμε δύο επιλογές, για να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω: 

Α. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ρίξουμε το επιδημιολογικο φορτίο. Θα υπάρχει δυνατότητα για αύξηση επιδημιολογικής επιτήρησης με κλιμάκια του ΕΟΔΥ και διενέργεια περισσότερων τεστ για να εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς, ειδικά στους χώρους εργασίας. 

Β. Το 2ο επίπεδο είναι πώς θα στηρίξουμε τον επιχειρηματικό κόσμο. Εδώ τέθηκαν δύο επιλογές: Πρώτον, η οικονομική στήριξη με μια έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που θα παραμείνουν κλειστές. Αυτή είναι η μία επιλογή, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές δεν ανοίξουν. 

Η δεύτερη επιλογή είναι, εφόσον προχωρήσουμε σε κάποιο άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί αυτό να γίνει με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων είναι το click away, εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια λογική μερικής λειτουργίας του επιχειρηματικού κόσμου. 

Πιστεύω, όπως πιστεύει πάντα η Κυβέρνηση, ότι είναι καλύτερο να συζητάμε τα θέματα πάρα να καθόμαστε από μακριά και απλώς να κοιτάζουμε ή να κλαίμε πάνω από το …χυμένο γάλα. Δεν  είναι αυτή η πρόθεση μας, η πρόθεση μας είναι να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα από κοινού. 

Είμαστε σύμμαχοι και μαζί θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε αυτές τις τελευταίες δύσκολες εβδομάδες μέχρι να ξεπεράσουμε οριστικά αυτή την κρίση. 

Απευθύνω έκκληση ξανά σε όλους, η κόπωση -που είναι κακός σύμβουλος- να μην μας γυρίσει πίσω. Να έχουμε τη δύναμη και την πίστη ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας και να την ξεπεράσουμε όλοι μαζί. 

Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με αυστηρότητα και με σοβαρότητα από όλους, καθώς και η αίσθηση στους πολίτες ότι υπάρχουν βαλβίδες αποσυμπίεσης, μπορούν να μας φέρουν σε ένα καλό αποτέλεσμα, επιδημιολογικό και όχι μόνον οικονομικό

 

 

 

Πηγή: Tomanifesto.gr