«Σπίτι μου»: Οι 6+1 άξονες της πολιτικής για φθηνή στέγη στους νέους – Δείτε Live | Ειδήσεις για την Οικονομία

Σε τι σπίτια ζουν οι Έλληνες: Διαμέρισμα ή μονοκατοικία;

Η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ παρουσιάζεται αυτή την ώρα  στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η παρουσίαση  γίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, ‘Ακη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Το στεγαστικό πρόβλημα με αριθμούς παρουσίασε ο ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος αναφέροντας μεταξύ άλλων στη φθίνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης (74%), αν και παραμένει υψηλότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης απαντάει σε έξι στόχους πολιτικής:

  • μείωση υψηλού κόστους στέγασης
  • αύξηση ιδιοκατοίκησης νέων
  • στήριξη στα νέα ζευγάρια
  • εκσυχρονισμός και αναβάθμιση παλαιών κτιρίων (βελτίωση ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος)
  • άμβλυνση στρεβλώσεων στεγαστικής αγοράς- κίνητρα για φθηνές μακροχρόνιες μισθώσεις
  • αντιμετώπιση δημογραφικού ζητήματος

 

Όπως είπε, η περίμετρος του προβλήματος είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έπειτα από την καθίζηση στην αγορά ακινήτων λόγω της πολυετούς κρίσης, υπάρχει μια αύξηση τιμών τόσο στα ενοίκια όσο και στην αγορά κατοικίας.
«Αυτό που για τους γονείς μας ήταν εύκολο ή αυτονόητο, το ότι με τον μισθό σου θα μπορείς να νοικιάσεις, να αγοράσεις ή να χτίσεις ένα σπίτι, σήμερα για τους νέους δεν είναι αυτονόητο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Άλλες παράμετροι του προβλήματος είναι το μεγάλο στοκ παλαιών και αχρησιμοποίητων ακινήτων, η παλαιότητα των κατοικιών, καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων.

Συγκεκριμένα:

-Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.

-Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από πολίτες έως 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια. Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

-Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Θεσμοθετείται για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η «κοινωνική αντιπαροχή». Το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία του σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με δικά τους έξοδά, θα κτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

-Εξάλλου, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ.

-Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει σε πρώτη φάση 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει στη συνέχεια με διαδικασίες- εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για τον ρυθμό ανάπτυξης εφέτος, αναφέροντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι άνω του 5% (σ.σ. στον προϋπολογισμό προβλέπεται ανάπτυξη 3,1%), μετά την άνοδο κατά περίπου 7,8% το α’ εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωπαϊκές ελπίδες για τον πόλεμο, ο… μεσάζων που (παρά ταύτα) έγινε υπουργός, η ξεχασιάρα και το σαφάρι Κάτσου-Γερμανού 

Χάμες Ροντρίγκες: Οι business του Κολομβιανού νέου σούπερ σταρ του Ολυμπιακού

CALLISTA: Οι Ελληνίδες πίσω από το brand που λατρεύουν οι γυναίκες (pics)

 

Πηγή: Newmoney.gr