Παρασκευή
09.12.2022

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βρετανία: Θύμα κατασκοπείας από τη Ρωσία η Λιζ Τρας – Το «έθαψαν» με απόφαση του Μπόρις Τζόνσον

Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βρετανία: Θύμα κατασκοπείας από τη Ρωσία η Λιζ Τρας – Το «έθαψαν» με απόφαση του Μπόρις Τζόνσον

Αποκάλυψη που προκαλεί τριγμούς στη Βρετανία από τη Daily Mail. Η Λιζ Τρας είχε πέσει θύμα κατασκοπείας από Ρώσους χάκερς την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο πρωθυπουργός της το ήξερε και το «έθαψε», με τη σύμφωνη γνώμη της.

Οι χάκερς που, κατά τη Daily Mail, ήταν πράκτορες που δρούσαν για λογαριασμό της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, απέκτησαν πρόσβαση στο προσωπικό κινητό τηλέφωνο της Λις Τρας και γι’ αυτό η τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας υποχρεώθηκε να αλλάξει τον αριθμό που χρησιμοποιούσε επί 10 χρόνια. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες το ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο και ενημέρωσαν αμέσως.

Ανάμεσα στις «άκρως απόρρητες λεπτομέρειες» στις οποίες απέκτησαν πρόσβαση οι χάκερς που παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Λις Τρας ήταν και συνομιλίες με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα μηνύματα φέρονται να αφορούσαν συζητήσεις και σχετικά με τις αποστολές οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, υποστηρίζει η Daily Mail.

Θεωρείται, επίσης, ότι υπέκλεψαν μηνύματα ενός έτους, ανάμεσα σ’ αυτά κι προσωπικά sms που είχε ανταλλάξει η Τρας με τον στενό συνεργάτη της, τον Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος αργότερα διορίστηκε υπουργός Οικονομικών. Στα μηνύματα αυτά, η Λιζ Τρας και ο Κουάζι Κουάρτενγκ «έκραζαν» τον Μπόρις Τζόνσον και υπήρξαν φόβοι για «κίνδυνο εκβιασμού».

Η είδηση προκάλεσε πανδαιμόνιο στη Ντάουνιγκ Στριτ. Πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε στη Daily Mail ότι ο Μπόρις Τζόνσον ενημερώθηκε αμέσως και συμφώνησε με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου για «σιγή ασυρμάτου». Και αυτό γιατί δεν είναι και το… καλύτερο για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να έχει παραβιαστεί σε τέτοιο βαθμό το προσωπικό κινητό της υπουργού Εξωτερικών.

Άνθρωποι κοντά στη Λιζ Τρας ανέφεραν επίσης ότι η πρώην (πια) πρωθυπουργός της Βρετανίας ανησυχούσε ότι αν γνωστοποιούνταν ότι είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από χάκερς, θα κόστιζε στην πορεία της για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας! Σύμφωνα με τη Daily Mail, δε, «έχασε τον ύπνο της», μέχρι θα ενημερωθεί για την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αποσιωποιηθεί το θέμα!

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρκέστηκε να δηλώσει πως «η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρά συστήματα για την προστασία από κυβερνοαπειλές. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται τακτικές ενημερώσεις σε υπουργούς για ζητήματα ασφαλείας και δίδονται συμβουλές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους και τον μετριασμό των κυβερνοαπειλών».

Η Τρας εξελέγη πρωθυπουργός, τελικά και διαδέχτηκε τον Μπόρις Τζόνσον αλλά παραιτήθηκε ύστερα από μόλις 44 ημέρες. Την διαδέχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

To άρθρο Σκάνδαλο μεγατόνων στη Βρετανία: Θύμα κατασκοπείας από τη Ρωσία η Λιζ Τρας – Το «έθαψαν» με απόφαση του Μπόρις Τζόνσον δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr