Σε υψηλό 8 μηνών οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ | Ειδήσεις για την Οικονομία

Στο 3,6% η ανεργία στις ΗΠΑ – Συνεχίστηκαν και τον Μάιο οι προσλήψεις

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη της σταδιακής επιδείνωσης της αγοράς εργασίας, ως απόρροια της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και του υψηλού πληθωρισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν στις 260.000, σημειώνοντας άνοδο κατά 6.000 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο.  

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας του Ιουλίου, οι οποίες αναμένεται να επιβραδυνθούν στις 258.000 έναντι 372.000 τον Ιούνιο.  

Οι ιθύνοντες της Federal Reserve συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, αναζητώντας στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της οικονομίας. 

Ας σημειωθεί ότι, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (9,1%), η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 2,25%), προσπαθώντας να περιορίσει την προσφορά χρήματος.  

Αυτό, όμως, με τη σειρά του, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία του ΑΕΠ, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Ήδη, μάλιστα, στο α’ και στο β’ τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ εμφάνισε αρνητική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι. 

Παρότι ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το ‘60, είναι σαφές ότι υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης, καθώς ο πληθωρισμός περιορίζει αισθητά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και την κατανάλωση των νοικοκυριών.  

Την ίδια στιγμή, η απασχόληση εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 755.000 θέσεις εργασίας σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή του τελευταίου μήνα πριν το χτύπημα της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Όσον αφορά τον μέσο όρο των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στον τελευταίο μήνα, αυξήθηκε κατά 6.000 και ανήλθε σε 254.750 ανά εβδομάδα. Στις αρχές Απριλίου, ο αντίστοιχος αριθμός μετά βίας ξεπερνούσε τις 170.000.  

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια

Πηγή: Newmoney.gr