Πυροσβεστική: Εννέα συλλήψεις το τελευταίο 6ήμερο

Πυροσβεστική: Εννέα συλλήψεις το τελευταίο 6ήμερο

Συνολικά 1.185 συμβάντα πυρκαγιών, εκ των οποίων 345 αφορούν σε δασικές και 840 σε αστικές πυρκαγιές, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τελευταία εβδομάδα τo Πυροσβεστικό Σώμα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 33 δασικές πυρκαγιές, ενώ από τις 22 Ιουλίου μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους εννέα (9) άτομα, οκτώ άνδρες και μία γυναίκα για εμπρησμούς από πρόθεση ή από αμέλεια.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

Όπως σημείωσε, από τις νέες πυρκαγιές, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν και τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΣ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρπουσα πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών και εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, τα επικαιροποιημένα δεδομένα δείχνουν, όπως είπε, πως η εικόνα από το νότιο νοτιοδυτικό μέτωπο είναι καλή, ενώ τα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς είναι οριοθετημένα από χθες. Υπάρχουν μόνο μικρές διάσπαρτες μικροεστίες, στην πυροσβεστική ορολογία «καντηλάκια». Εκεί επιχειρούν από αέρος και πραγματοποιούν διαβροχή τα εναέρια μέσα. Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη από τα επίγεια μέσα για πιθανές αναζωπυρώσεις. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες  με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πέντε αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα για εναέριο συντονισμό.

«Εκτός των επιγείων και εναέριων επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως προβαίνουμε  και στην δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος» εξήγησε ο επιπυραγός.

Συνδρομή εξακολουθούν να παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, οκτώ μηχανήματα έργου και μία ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, τέσσερα υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει τρία υδροφόρα οχήματα και εννέα μηχανήματα έργου.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή.

Στη Λέσβο

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι εξαιτίας των ισχυρών ριπών βορειοανατολικού ανέμου, δημιουργήθηκαν μεγάλες κηλιδώσεις από την τοποθεσία Λαγκάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο το οποίο κινήθηκε προς το χωριό Βρίσα. Άμεσα στις 15:55 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 για οργανωμένη προληπτική  απομάκρυνση πολιτών από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε άμεσα, ενώ δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι της Βρίσας οι οποίοι παρέμειναν στον οικισμό απεγκλωβίστηκαν από πυροσβεστικές κι αστυνομικές δυνάμεις, και οι δυο είναι καλά στην υγεία τους.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της αναζωπύρωσης έχει οριοθετηθεί, ενώ παραμένει ενεργό το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή.

Επιχειρούν 85 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και εθελοντές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Προστασίας, και για αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Πηγή: Naftemporiki.gr