Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τη Νο.1 οικονομία του πλανήτη – Νέα επιβράδυνση στην παραγωγή των εργοστασίων

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από τη Νο.1 οικονομία του πλανήτη – Νέα επιβράδυνση στην παραγωγή των εργοστασίων

Ο δείκτης ISM, ο οποίος υπολογίζει την παραγωγή των εργοστασίων, υποχώρησε στις 55,4 μονάδες από 57,1 μονάδες τον Μάρτιο

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την αμερικανική οικονομία, καθώς μετά την απροσδόκητη ύφεση του α’ τριμήνου (-1,4% το ΑΕΠ), ούτε τα στοιχεία του Απριλίου προμηνύονται καλύτερα.  

Ο δείκτης ISM, ο οποίος υπολογίζει την παραγωγή των εργοστασίων, υποχώρησε στις 55,4 μονάδες από 57,1 μονάδες τον Μάρτιο, επιβραδύνοντας τον ρυθμό ανάπτυξής του. Ας σημειωθεί ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το διαχωριστικό όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης του κλάδου.  

Ωστόσο και πάλι, η επίδοση του Απριλίου ήταν εμφανώς χειρότερη έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg, οι οποίοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα καθοριζόταν στις 57,6 μονάδες.  

Τα εν λόγω στοιχεία αποτελούν ακόμη μία ένδειξη της επιβράδυνσης της ζήτησης, με τους επιμέρους δείκτες των νέων παραγγελιών και της παραγωγής να διολισθαίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 (αλλά τουλάχιστον, βρίσκονται άνω των 50 μονάδων). 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου αφορούν τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες και εργατικό δυναμικό, το υψηλό ενεργειακό κόστος και φυσικά, την ευρύτερη αβεβαιότητα της οικονομίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο α’ τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Διαβάστε επίσης:

Με τα χαμηλά έτους φλερτάρει η Wall Street – Νευρικότητα στην «πρεμιέρα» του Μαΐου

Γιατί οι παγκόσμιες αγορές θα χάσουν $410 δισ. έως το τέλος του 2022 – Βγαίνει από την πρίζα η μηχανή του φθηνού χρήματος

Τέλος εποχής για το «γεύμα με τον Μπάφετ» – Τι συνέβη στο διάσημο επενδυτή

Πηγή: Newmoney.gr