Παρασκευή
09.12.2022

Προς νέα αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και το 2023 | Ειδήσεις για την Οικονομία

Προς νέα αναστολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και το 2023 | Ειδήσεις για την Οικονομία

Φορολογικά μέτρα, που ευνοούν χιλιάδες φορολογούμενους και την αγορά ακινήτων σκοπεύει να παρατείνει η κυβέρνηση για τα επόμενα έτη, με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα σημειώνοντας πως παρά τα εμπόδια η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη και τους σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η παράταση της αναστολής της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων όπως είχε γράψει πρώτο το newmoney. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι δεν είναι κατάλληλη περίοδος για την επιβολή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα, ενδεχομένως και για δυο χρόνια, όπως αποφασίσθηκε και ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα που θα παραμείνει παγωμένος μέχρι τα τέλη του 2024.

Η έναρξη ισχύος των διατάξεων για την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης θα αναβληθεί για ένα ή δύο ακόμη έτη. Με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία, οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31-12-2022, δηλαδή θα τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2023.

Με νεότερη διάταξη που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και αναμένεται να ψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής, η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραταθεί για άλλο ένα έτος ή για άλλα δύο έτη. Δηλαδή, η έναρξη ισχύος της διάταξης του άρθρου 41 του Κ.Φ.Ε. θα μετατεθεί για την 1η-1-2024 ή την 1η-1-2025. Έτσι, και όσοι φορολογούμενοι θα πωλήσουν ακίνητα κατά τα επόμενα 1 με 2 έτη δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν. Ως εκ τούτου, οι τιμές πώλησης των ακινήτων δεν θα επηρεαστούν ανοδικά από την επιβολή αυτού του φόρου.

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα οι μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου real estate την αγορά ακινήτων

Η κόκκινη κάρτα στην Αττική Οδό, η Goldman Sachs αγόρασε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, η HIG θέλει τον Beinoglou και ο Γερμανός πολιορκεί δύο εταιρίες

Σαν να τελείωσε ο πόλεμος – Ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Newmoney.gr