Παρασκευή
12.07.2024

Πώς θα διατεθούν τα επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης | Ειδήσεις για την Οικονομία

ΑΑΔΕ: Το 85% των επιστροφών φόρου εισοδήματος πληρώθηκε ή συμψηφίστηκε | Ειδήσεις για την Οικονομία

Με φθηνό χρημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γεμίζει διαρκώς ο «κουμπαράς» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το αίτημα για επιπλέον πόρους από το Ταμείο αφορά την αύξηση κατά 5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού χορήγηση προνομιακών δανείων, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 12,7 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανακαμψης χορηγούνται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους (επιτόκιο δανεισμού, σταθερό 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες), εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου, που καταγράφεται διεθνώς.

Με την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου που κατέθεσε η Αθήνα στην Κομισιόν, σε συνδυασμό με το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ μέσω του REPowerEU, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από ιδιώτες για τη χώρα μας, αυξάνουν το ποσό του δανειακού προγράμματος στα 17,73 δισ. ευρώ. Εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ήδη υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Tα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό και υπηρεσίες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί έως το 50% της επένδυσης. Η ίδια συμμετοχή του επενδυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20% και το δάνειο της τράπεζας τουλάχιστον 30%. Στην πράξη είναι σύνηθες να καλύπτουν από 40% το Ταμείο Ανάκαμψης και οι τράπεζες και να συνεισφέρει με 20% ο επενδυτής. Ο δανειολήπτης επωφελείται επιπλέον από τη γρήγορη διαδικασία, που μπορεί να περιοριστεί και στους τρεις μήνες.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στους 13 μήνες από την πρώτη συμβασιοποίηση, τον Ιούνιο 2022, έχουν ήδη εγκριθεί 197 επενδύσεις και έχουν συναφθεί οι αντίστοιχες 197 δανειακές συμβάσεις με προϋπολογισμό 7,15 δισ. ευρώ.

Από αυτά:

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων αυτών διαμορφώνεται στο 1,88% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής δανείων είναι τα 13 έτη. Από τις 197 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί οι 87 (44%) αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 954 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 418,12 εκατ. ευρώ είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη

Το κρυφό ταλέντο, ο Τσίπρας… τα μαλλιά και η δουλειά, το σκληρό πόκερ για τον ΒΟΑΚ, ο Χάρης και η Cenergy

Γραφεία: Επενδύσεις με αγορές €151 εκατ. – 26 νέα deals για μισθώσεις 51.000 τ.μ. με επίκεντρο την Αθήνα (γράφημα)

Α. Σιάμισιης (HelleniqEnergy): Θέλουμε πλειοψηφικό πακέτο και καθαρές λύσεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: Newmoney.gr