Πληρωμές έως και 500 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες μέσα στο καλοκαίρι

Ώρα κρίσης για ενστάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή και διορθώσεις στα «κουρεμένα» ενοίκια

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το στοκ των εκκρεμών συντάξεων και των οφειλών της προς ΟΤΑ νοσοκομεία, ταμεία κ.λπ.

Ένα νέο, φιλόδοξο στόχο, να εξοφλήσει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο χρέη περίπου μισό δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες βάζει η κυβέρνηση.

Από τα χρέη αυτά, θα πρέπει να έχει μειωθεί αν όχι μηδενιστεί, ένα στοκ εκκρεμών συντάξεων ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε μέσα στους πρώτους μήνες του έτους.

Ο διπλός αυτός στόχος έχει αντίκρισμα και στα δημόσια οικονομικά. Από την υλοποίηση του θα εξαρτηθεί, κατά ένα μεγάλο βαθμό και εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τους δανειστές, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο στόχος αυτός έπρεπε να έχει επιτευχθεί τον περασμένο Μάρτιο όμως το χρονοδιάγραμμα αυτό μεταφέρθηκε λόγω της πανδημίας και την ενεργειακής κρίσης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρά τις νέες κυβερνητικές δράσεις και μέτρα για την αποπληρωμή τους, κινούνται σε υψηλά επίπεδα στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το Δημόσιο οφείλει 1,88 δισ. ευρώ και επιπλέον 651 εκ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,5 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στο τέλος Μαρτίου του 2022 να ανέρχονται στο ποσό των 1 δις ευρώ έναντι 606 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα χρέη αυτά αντί να μειώνονται, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στην έκθεση των θεσμών και στο κομμάτι των εκκρεμοτήτων αναφέρεται πως τα χρέη για οφειλές που δεν σχετίζονται με συντάξεις (πληρωμές σε παρόχους υπηρεσιών και ειδών Υγείας κυρίως) αυξήθηκαν τον Μάρτιο στα 528 εκατ. ευρώ από 238 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Καταγράφεται δηλαδή υπέρβαση 225 εκατ. Ευρώ. Μεγαλύτερη απόκλιση οφειλών παρατηρείται κυρίως στα νοσοκομεία (121 εκατ. ευρώ) αλλά και σε άσχετες δαπάνες όπως το κόστος θέρμανσης και Ενέργειας –όπως αναφέρεται- που σημειώνουν υπέρβαση 60 εκατ. ευρώ από τους μηνιαίους στόχους αποπληρωμών.

Το κομμάτι όμως των εκκρεμών συντάξεων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Οι εκκρεμείς συντάξεις σε καθυστέρηση τον Μάρτιο έφτασαν τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2021, ήταν δηλαδή 105 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Αντί για τέλη Ιουνίου, οι δεσμεύσεις ολοκλήρωσης μεταφέρονται 2-3 μήνες πιο μετά, προς Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Ράλι στη Wall Street: Άνοδος 820 μονάδων για τον Dow Jones – «Καύσιμο» ο τεχνολογικός κλάδος (upd)

Χάνουν λεφτά από το bitcoin ακόμα και όσοι μπήκαν το 2017 (γραφήματα)

Πηγή: Newmoney.gr