Παρασκευή
13.12.2024

Πλήρης κάλυψη Τσίπρα στον Ν. Παππά

Απόπειρα «ποινικοποίησης» της πολιτικής αντιπαράθεσης, για «διχαστικό σχέδιο» και για «εκδικητική πολιτική» καταλόγισε στην κυβέρνηση και, προσωπικά, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την διενέργεια προανακριτικής εξέτασης όσον αφορά τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά για το θέμα των αδειών των ιδιωτικών καναλιών.

Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, γεγονός που προκάλεσε ήδη την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε «περήφανος» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας παράλληλα ότι αισθάνεται «δυνατός πολιτικά» γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη για «πολιτική δειλία» και υποστηρίζοντας ότι δεν βρίσκεται στη Βουλή σήμερα γιατί «δεν έχει επιχειρήματα», «δεν μπορεί να αντικρούσει τον πολιτικό λόγο» και «να πάρει την πολιτική ευθύνη» ότι «την ώρα που θα έπρεπε να διαχειρίζεται με σχέδιο την υγειονομική κρίση», να έχει ως «μοναδικό σχέδιο» πώς θα «σπιλώσει, θα συκοφαντήσει, θα στοχοποιήσει και θα ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, στοχεύοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους».

«Αντί να σκύψετε με προσοχή και ευθύνη πάνω από τα προβλήματα που η κρίση δημιουργεί και η πολιτική σας πολλαπλασιάζει, εσείς επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη σε πλυντήρια της πολιτικής σας και εργαλεία σπίλωσης και δίωξης των πολιτικών σας αντιπάλων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ παράλληλα επανέλαβε την άποψή του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται “«εκτός πραγματικότητας». «Πού είναι η πρόοδος, η κοινωνική ομαλότητα, η πολιτική μετριοπάθεια, που έταξε ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά;», διερωτήθηκε, αντιπαραβάλλοντας ότι τελικά αυτό που έλαβαν ακόμα και οι ψηφοφόροι της ΝΔ από τη σημερινή κυβέρνηση είναι «καταστολή, προπαγάνδα, και ποινική αντιμετώπιση εκείνων» που θεωρούνται «επικίνδυνοι για την εξουσία» της.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά και στα τέλη της δεκαετίας του ’80, υποστηρίζοντας ότι «ως παράταξη και ως οικογένεια Μητσοτάκη» θα έπρεπε να είχαν βγάλει τα συμπεράσματά τους από την απόπειρα «σπίλωσης» των πολιτικών τους αντιπάλων τότε και πώς αυτό «γύρισε μπούμεραγκ». «Ωστόσο το να επιχειρείτε το ίδιο αποτυχημένο τοξικό και διχαστικό σχέδιο και στις σημερινές, ειδικές περιστάσεις, αποδεικνύει ότι είστε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Και σε ό,τι αφορά τον εμπνευστή και σκηνοθέτη του σχεδίου, αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο εκτός του ότι τελεί σε πανικό, ότι είναι ένας διχαστικός, κατώτερος των περιστάσεων και εν τέλει ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός», προσέθεσε, ενώ τόνισε ότι η απάντηση της κυβέρνησης «στο δράμα των νοσοκομείων και στην εκατόμβη των νεκρών είναι η δίωξη του Νίκου Παππά». «Γιατί μετά από δεκαετίες βάλαμε επιτέλους τάξη στην τηλεοπτική ασυδοσία, την ώρα που εσείς έχετε δώσει γη και ύδωρ και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικό χρήμα με τις λίστες Πέτσα σε δεκάδες μέσα ενημέρωσης για να σας λιβανίζουν;», συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε πόσες προανακριτικές θα πρέπει να προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις επανέλθει στην κυβέρνηση.

«Ήμασταν η κυβέρνηση που ανέλαβε το δύσκολο φορτίο μίας χρεοκοπημένης χώρας με άδεια ταμεία και με σκάνδαλα δισεκατομμυρίων να βαραίνουν τη χώρα αλλά τραβήξαμε μία γραμμή και είπαμε να προχωράμε μπροστά» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση λειτούργησε με «γνώμονα την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και όχι με εκδικητικό ρεβανσισμό απέναντι σε αυτούς που χρεώσανε δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό το 2015», αναφερόμενος στο «παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis». Επιπρόσθετα, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι θέλει να στήνει ειδικά δικαστήρια και ότι στέλνει το μήνυμα πως «όποιος τολμά να ερευνά συστημικά σκάνδαλα θα διώκεται». «Μήνυμα όχι του κόμματος, όχι της οικογένειας που κυβερνά, αλλά ένα μήνυμα του καθεστώτος», είπε και χαρακτήρισε “οξύμωρο” και “παγκόσμια πρωτοτυπία” ότι τα «ειδικά δικαστήρια που επιχειρούν να στήσουν» δεν είναι μόνο «χωρίς στοιχεία» αλλά και «χωρίς να υπάρχει ζήτημα ζημίας του ελληνικού δημοσίου», «αλλά αντιθέτως», διότι με τις ενέργειες του Ν. Παππά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «εθίγησαν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα προς όφελος του Δημοσίου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση αυτή ως αντιπερισπασμό που θα τη «βγάλει από τα αδιέξοδα της υγειονομικής και οικονομικής» κρίσης και που «έχουν φυλακίσει τη χώρα στην ανασφάλεια και το φόβο», δηλώντας ότι δεν είναι «στοιχειωδώς σοβαροί» στη συμπολίτευση «αν πιστεύετε ότι οι διώξεις, η καταστολή, η εκκωφαντική προπαγάνδα, το ψέμα, και εν τέλει οι δικαστικές παρωδίες, μπορούν να σας βγάλουν από την πραγματικά δυσμενή και πολύ δύσκολη θέση, την οποία βρίσκεστε για όσα έχετε διαπράξει και κυρίως για όλα όσα δεν έχετε πράξει ένα χρόνο τώρα, για την πολιτική σας που μας έχει οδηγήσει σε αυτά τα αδιέξοδα».

 

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως ο πρώην υπουργός, Νίκος Πάππας έδωσε το περίγραμμα των όσων έγιναν εκείνες τις μέρες και δήλωσε πως ο ίδιος θα επιχειρήσει να δώσει πολιτικές απαντήσεις, κάνοντας λόγο για «γενναία προσπάθεια» του Ν. Παππά και της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ να «βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που επί 30 συναπτά έτη όλες οι κυβερνήσεις άφηναν αρρύθμιστο». «Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν σκάνδαλο που εφήρμοσε τον νόμο και το Σύνταγμα ενώ το πραγματικό σκάνδαλο ήταν το δικό σας: το γεγονός ότι επί δεκαετίες είχαν κάποιοι επιχειρηματίες δημόσιες συχνότητες χωρίς άδεια και χωρίς καμία υποχρέωση στο Δημόσιο και στους εργαζόμενούς τους», υπογράμμισε και παρέπεμψε στη φράση “καθεστώς διαπλοκής” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και “καθεστώς νταβατζήδων” του Κώστα Καραμανλή.

«Αν για κάτι αισθάνομαι περήφανος αλλά και δυνατός πολιτικά είναι ότι δε χρωστάω σε κανέναν, δε χρωστάμε σε κανέναν. Ο κύριος Μητσοτάκης να ξέρετε πόσους έχει που ερίζουν για το ότι εξαιτίας τους εξελέγη πρωθυπουργός. Πόσους έχει άραγε που ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη;» σημείωσε σε υψηλούς τόνους και προσέθεσε: «Αν θέλετε, λοιπόν, να στήσετε ειδικό δικαστήριο στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έβαλε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να βάλουν το χέρι στη τσέπη, ενώ εσείς τώρα έρχεστε και τους δίνετε, προχωρήστε, πλειοψηφία έχετε».

«Έχετε καταλάβει ποιο είναι το θέμα που ανοίγετε και σε ποια χρονική στιγμή επιλέγετε να ρίξετε αυτό το τοξικό δηλητήριο στη πολιτική ζωή του τόπου; Ανοίγετε το θέμα της ενημέρωσης. Ανοίγετε ξανά το θέμα της διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία. Και πότε; Σε μια περίοδο που το έχετε τερματίσει. Σε αυτήν την περίοδο μιλάτε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στήστε λοιπόν εσείς δίκες σκοπιμότητας για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Με βασικό κατηγορητήριο ότι τόλμησαν να υποχρεώσουν τη διαπλοκή να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα και τους νόμους. Επιλέξτε το δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και του διχασμού. Μόνο να ξέρετε, αυτός ο δρόμος είναι και ολισθηρός και επικίνδυνος για αυτόν που τον επιλέγει. Η ιστορική πείρα μας διδάσκει ότι κάθε φορά που κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε, όχι μόνο τραυματίστηκε η δημοκρατία και έπαθε ζημιά η χώρα και το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως και η παράταξη που το εμπνεύστηκε. Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε σ’ αυτό το διχασμό», υπογράμμισε και κατέληξε πως «ο συνδυασμός της ανικανότητας και της αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης, με την αλαζονεία, τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατική σας πρακτική, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα στην ελληνική κοινωνία».

 

πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://www.kathimerini.gr