Παρασκευή
22.09.2023

Πιερρακάκης: «Προχωρά η ψηφιοποίηση σε Δικαιοσύνη και Υγεία» | Ειδήσεις για την Οικονομία

Πιερρακάκης: «Προχωρά η ψηφιοποίηση σε Δικαιοσύνη και Υγεία» | Ειδήσεις για την Οικονομία

Μακριά, ως φυσική παρουσία λόγω της αποθεραπείας του από τον τραυματισμό που είχε στη Νάξο η οποία θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμη, αλλά πολύ κοντά – με την βοήθεια της τεχνολογίας – στις εργασίες του Olympia Forum III που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα «Πατρίς», βρέθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συμμετέχοντας στην διοργάνωση, συζητώντας με τον παρουσιαστή του Star Channel και δημοσιογράφο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Γιώργο Ευγενίδη.

Αναφερόμενος στον τομέα της Δικαιοσύνης και τις επιχειρούμενες ψηφιακές αλλαγές όπως π.χ. τα δικόγραφα τόνισε πως “πλέον οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη δικαιοσύνη υπήρχαν ψηφιακά συστήματα αλλά οι εκκρεμότητες ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Επόμενο βήμα είναι να μπορούν να γίνουν ψηφιακά διαδικασίες που απαιτούν μετακινήσεις από νησί σε νησί. Σύντομα θα ανακοινωθούν οι περιοχές όπου θα περιληφθούν σε αυτό. Γενικότερα στον τομέα της δικαιοσύνης είναι το έργο της ψηφιοποίησης των Συστημάτων ώστε όλα τα δικαστήρια της χώρας να αποκτήσουν τα σχετικά συστήματα. Επίσης θα μπορούν να κατατίθενται ηλεκτρονικά τα δικόγραφα και κάποιος θα μπορεί να τα δει στον υπολογιστή του που σημαίνει ότι όλα τα δικαστήρια θα ενωθούν μεταξύ τους. Έχουμε δημοπράτηση για το μεγάλο έργο για όλα τα πληροφοριακά συστήματα στον τομέα δικαιοσύνης. Επίσης θα μπορούν να καταγράφονται τα πρακτικά και η ψηφιοποίηση του χαρτιού που ισχύει για όλα τα θέματα που άπτονται σε θέματα υπουργείων”.

Για την διαδικασία ψηφιοποίησης του ιατρικού φακέλου ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε πως “με την εφαρμογή my Health έχουμε ένα πρόπλασμα με τον φάκελο του κάθε ασθενούς – πολίτη και εκεί θα εντάσσουμε εξετάσεις που θα γίνονται σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα σε αυτά που διαθέτουν ψηφιακά συστήματα και μπορούν να μας δώσουν δεδομένα. Στην βελτίωση του συστήματος, θα στοχεύσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να δημιουργήσουμε συστήματα αναβάθμισης των νοσοκομείων. Θα εντάξουμε όλη την Πρωτοβάθμια υγεία σε αυτό το σύστημα που θα μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο 100% του ιστορικού των ασθενών πολιτών”.

Όσον αφορά την πιστοποίηση των ΑΜΕΑ μέσω ΚΕΠΑ ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι ” υπάρχει ήδη η πύλη για τις αιτήσεις αναπηρίας όπου κάποιος μπορεί να κάνει την αίτηση του με έναν πιο προβλέψιμο τρόπο. Αυτό συμβαίνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Ουσιαστικά η κάρτα αναπηρίας θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να λαμβάνει όλα τα προνόμια που μπορεί να έχει η μπορεί να προκύψουν και θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος τρόπος εξυπηρέτησης μέσω της συγκεκριμένης κάρτας”.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι πλέον η ψηφιοποίηση μεταξύ αρχείων και φορέων και υπουργείων προχώρα γίνεται πιο εξειδικευμένη και οι πληροφορίες θα διαχέονται.

Μιλώντας για τον κώδικα Διοικητικής Συμπεριφοράς που θα παρουσιαστεί ως νέο νομοσχέδιο σε λίγες ημέρες και θα αποτελέσει ένα είδος Συντάγματος για τους πολίτες τόνισε ότι “ουσιαστικά αποτελεί ένα διαχωρισμό μεταξύ κράτους και πολιτών. Έναν κώδικα επικοινωνίας. Με τις ψηφιακές δυνατότητες που έχουμε πλέον μπορούμε να διαχωρίσουμε τις υποχρεώσεις που έχει το κράτος και ο πολίτης. Το Δημόσιο θα δίνει ψηφιακά τα δεδομένα, μία αρχή που είναι πανευρωπαϊκή, και θα πρέπει να αρχίσουμε να τη βρίσκουμε σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας και στην Ελλάδα και στο χώρο της δικαιοσύνης και σε κάθε άλλη αλληλεπίδραση”.

Για το αν έχει πάρει απόφαση να πολιτευτεί στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι “ακόμη είμαστε στην περίοδο που κυβερνάμε και πρώτος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα στο μεσοδιάστημα για την διακυβέρνηση της χώρας. Θεωρείται ως δεδομένο ότι όλη αυτή η διαδικασία που κάνουμε είναι πολιτική ενέργεια και όλα θα κριθούν από τους πολίτες”.

Πηγή: Newmoney.gr