«Παρών» στη χρηματοδότηση ενεργειακών projects δηλώνουν οι τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 15/09/2020. Συντάκτης: NEWSROOM
Πεδίον δόξης λαμπρόν για τις τράπεζες ο ενεργειακός κλάδος, τον οποίο σπεύδουν να χρηματοδοτήσουν, μιας και παραδοσιακά καταγράφει τον χαμηλότερο δείκτη «κόκκινων» ανοιγμάτων – Ποια τα σχέδια των τεσσάρων Ομίλων και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρίες
«Ζεστό» χρήμα στον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος παραδοσιακά καταγράφει και τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – πέριξ του 3% -προτίθενται να ρίξουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες, δηλώνοντας… παρών στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια των «παικτών» της αγοράς.
Πιο αναλυτικά, για επιπλέον χρηματοδοτήσεις, ύψους τριών δισ. ευρώ, σε βάθος διετίας μίλησε στο 4ο ετήσιο Southeast Europe Energy Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Είναι στρατηγική επιλογή μας να στηρίξουμε χρηματοδοτικά τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει να γίνουμε το τραπεζικό ίδρυμα επιλογής από τους ‘παίκτες’ του κλάδου», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι σήμερα η τράπεζα έχει ήδη παράσχει κεφάλαια, ύψους πέντε δισ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη ημερίδα για την ενέργεια, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, κ. Βασίλης Καραμούζης, ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι μεγάλες, αλλά και οι μικρότερες εταιρίες του κλάδου, ήτοι:
- Τον παραδοσιακό δανεισμό και προϊόντα, όπως Trade Finance και Leasing, όπου ο ισολογισμός της εταιρίας το επιτρέπει.
- Το Project Finance, που είναι πλέον η πιο διαδεδομένη τεχνική δανεισμού σε έργα, που έχουν σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καταλαμβάνοντας σήμερα ποσοστό άνω του 50% έναντι 16% το 2004. Το επίμαχο εργαλείο δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες εταιρίες του κλάδου να πάρουν τραπεζικό δανεισμό σε ανταγωνιστικό κόστος.
- Το Acquisition Finance και
- Τις αγορές κεφαλαίου.
Εκτεταμένη τεχνογνωσία σε ενεργειακά projects και, μάλιστα, ειδικά στις ΑΠΕ, διαθέτει από την πλευρά της, η Eurobank, η οποία πριν από λίγους μήνες έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση ποσού, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ με την θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection». Πρόκειται για επένδυση, ύψους ενός δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την
Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην
εξάρτηση του νησιού από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, που θα κλείσουν. «Η Eurobank ήταν η τράπεζα, που χρηματοδότησε το πρώτο on shore/off shore αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου της
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αναχρηματοδοτήσαμε και τις επενδύσεις της γαλλικής Total-Eren, που περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, έχοντας γενικότερα εξαιρετική σχέση με τους μεγαλύτερους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές στην αγορά αυτή», τόνιζε σε παλαιότερη ομιλία του από το βήμα του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, για να προσθέσει: «Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει τη συμμετοχή μας στα ενεργειακά projects ως κορυφαία επιχειρηματική μας προτεραιότητα».
Περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ έχει ήδη δεσμεύσει με την σειρά της και η Alpha Bank, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψάλτη, να υποδεικνύει την ενέργεια ως έναν από τους κλάδους, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τράπεζας. Όπως αποκάλυψε δε, στο πλαίσιο του 5ου Delphi Forum, σε πάνελ, με θέμα συζήτησης «Covid-19 and Banking: The Leader’s Response», η Alpha Bank σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια την προσεχή διετία.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διατηρεί το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο καθαρής ενέργειας στην χώρα, που ξεπερνά το 1,7GW, ενέταξε στα κριτήρια χρηματοδότησης του κλάδου αρχές σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG). Ειδικότερα, οι αρχές αυτές προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
- Μείωση των ετήσιων εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq), εντός της ερχόμενης πενταετίας συνολικά, κατά τουλάχιστον 20%.
- Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης Eco-Management and Audit Scheme (EMAS).
Η αρχή έγινε με τη χρηματοδότηση της Τέρνα Ενεργειακή για επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά έργα και φωτοβολταϊκά πάρκα), συνολικής ισχύος, που
υπερβαίνει τα 120 MW.
Πηγή: Newmoney.gr