Παναγιώτης Δουφεξής: Πώς άλλαξε η εικόνα του ΕΦΚΑ μέσα σε έναν χρόνο (pic) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Παναγιώτης Δουφεξής: Πώς άλλαξε η εικόνα του ΕΦΚΑ μέσα σε έναν χρόνο (pic) | Ειδήσεις για την Οικονομία

H αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών ώστε ο ΕΦΚΑ να γίνει πιο αποτελεσματικός και φιλικός, η συνέχιση της αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων με έμφαση στις επικουρικές συντάξεις και η στελέχωση του φορέα από 24 νέους μάνατζερ από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα διαχειριστούν λιμνάζουσες υποθέσεις με σύγχρονες πρακτικές είναι οι βασικές προτεραιότητες της διοίκησης του ΕΦΚΑ για το 2023.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, που είχε «τρίξει τα δόντια» στο προσωπικό πριν από έναν χρόνο, φωνάζοντας «σηκώστε τα τηλέφωνα», διαβεβαιώνει σήμερα ότι καμία κλήση δεν μένει αναπάντητη, όπως και κανένα πρόβλημα άλυτο. Απώτερος στόχος που θα πάρει λίγα χρόνια ακόμα είναι η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων προκειμένου οι συντάξεις να εκδίδονται πραγματικά σε λίγα 24ωρα.

«Το 2023 συνεχίζουμε να απαλείφουμε σταδιακά τις παθογένειες που κληρονομήθηκαν από την άναρχη συγχώνευση των τέως Ταμείων», επισημαίνει ο κ. Δουφεξής στη συνέντευξή του στο «b.s.». «Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του φορέα προκηρύσσουμε 24 θέσεις γενικών διευθυντών, με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, καθώς και τη σύσταση εταιρείας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και στην αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών. Κύρια επιδίωξή μας παραμένει η περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών. Θέλουμε να παραδώσουμε στα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους έναν e-ΕΦΚΑ πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο φιλικό», τονίζει.

– Οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μηδενίστηκαν, αλλά τι γίνεται με τις δύσκολες περιπτώσεις που παραμένουν στο συρτάρι; Πόσο «μποϊκοτάρει» το έργο σας η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που και το 2022 θα ξεπεράσουν τις 200.000;

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα που δείχνει 490.000 κύριες συντάξεις να έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2021 και μάλιστα με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες εκκρεμότητες συντάξεων του Δημοσίου που εκκαθαρίζονται με γρήγορους ρυθμούς και πρόκειται να έχουν αποδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Για όποιες δε από τις προβληματικές περιπτώσεις υπάρχει εξέλιξη, η οποία επιτρέπει στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ να προχωρήσουν τη συνταξιοδοτική υπόθεση, αυτό γίνεται άμεσα και κατά προτεραιότητα. Η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων δεν μας ανησυχεί, καθώς σήμερα ο φορέας διαθέτει έναν νέο ολοκληρωμένο μηχανισμό απονομής κύριων συντάξεων, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος και ικανό να δίνει συντάξεις στους πολίτες χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών. Πλέον εκδίδονται πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσαμε τις 500 απονομές. Ο δε μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων του 2022 είναι λιγότερο από 2 μήνες, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης το 2019 ξεπερνούσε τους 18 μήνες.

– Ειδικότερα για τις επικουρικές συντάξεις, ποιο είναι το πλάνο σας για την αποκλιμάκωσή τους;

Το 2023 προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην έκδοση των 97.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων και των 8.500 ληξιπρόθεσμων εφάπαξ. Η διαδικασία fast track που έχει ενεργοποιηθεί και για τις επικουρικές αιτήσεις, η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων αλλά και το βάρος που θα δώσουν οι εισηγητές μας σε αυτόν τον τομέα συμβάλλουν στη μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών.

– Μπορεί οι συντάξεις να βγαίνουν πλέον με τη fast track διαδικασία, αλλά διαπιστώνονται πολλές αποκλίσεις, καθώς το σύστημα σε πολλές περιπτώσεις «διαβάζει» τον μισό ασφαλιστικό βίο. Σε πόσο χρονικό διάστημα δεσμεύεστε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις;

Οκτώ στις δέκα αποφάσεις που εκδίδονται μέσω της διαδικασίας fast track δεν εμφανίζουν αποκλίσεις, ενώ τα ποσοστά που παρατηρούνται είναι τα ίδια που υπήρχαν παγίως και πριν. Τις περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν άμεσα. Μην ακούμε όσους προπαγανδίζουν την αποτυχία του μέτρου των fast track συντάξεων. Είναι οι ίδιοι που δεν επιθυμούσαν τη λύση του προβλήματος και έχουν συμφέρον να δημιουργούν φόβους και καχυποψία στους εν αναμονή συνταξιούχους.

– Πολλές γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και παθογένειες του παρελθόντος έχουν μειωθεί ικανοποιητικά. Ποιο πιστεύετε ότι παραμένει άλυτο πρόβλημα ακόμα για τον ΕΦΚΑ;

Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα. Το αποδείξαμε με τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων. Η επόμενη μέρα του e-ΕΦΚΑ σηματοδοτείται από τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να χάνουν χρόνο και χρήμα για μετακινήσεις, αλλά και τη μείωση του φόρτου εργασίας των υπαλλήλων που θα μπορέσουν να είναι πιο παραγωγικοί. Αυτό θα το επιτύχουμε τόσο με την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων -καθώς σε πολλά από αυτά παρατηρείται έλλειψη διαλειτουργικότητας-, αλλά και με την επέκταση των 79 ηλεκτρονικών υπηρεσιών μας που εξυπηρετούν μηνιαίως πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες. Η ψηφιακή έκδοση των συντάξεων θα είναι σε λίγα χρόνια γεγονός με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

– Πότε θα πιάσουν δουλειά οι 24 νέοι μάνατζερ; Ποιες είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προμηθειών;

Οι πρώτες προκηρύξεις στο πλαίσιο της διαδικασίας στελέχωσης των γενικών διευθύνσεων έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντάξουμε στο στελεχιακό δυναμικό άτομα και του ιδιωτικού τομέα που γνωρίζουν καλά τις σύγχρονες πρακτικές management. Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε πλέον αυτή την τεράστια περιουσία να λιμνάζει. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 400 ακίνητα που διαθέτει ο φορέας σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, το 20% από αυτά, παρότι μεγάλης αξίας, μένει εντελώς αναξιοποίητο. Περιορίζουμε τις δαπάνες για τα μισθώματα που ανέρχονται σε σχεδόν 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο και εκμισθώνουμε ή πουλάμε ακίνητα -ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα»- σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.

Στις προμήθειες υιοθετούμε ένα περισσότερο ευέλικτο σύστημα ώστε οι υπάλληλοί μας να μη μένουν χωρίς υπολογιστές, κλιματιστικά, στυλό και χαρτί υγείας! Δεν γίνονται πλέον ανεκτές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που οδηγούν διευθυντές και οδηγούς των ΚΕΠΑ να βάζουν από την τσέπη τους για καύσιμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη μεταφορά γιατρών σε σπίτι κατάκοιτων.

– Η αμοιβή των μάνατζερ θα είναι 7.000 ευρώ, τη στιγμή που ένας γενικός διευθυντής στο Δημόσιο λαμβάνει περίπου 3.000 μηνιαίως; Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι δημιουργείτε νέα golden boys;

Πρόκειται για μεικτές αμοιβές, γεγονός που σημαίνει ότι το τελικό ποσό που καταλήγει στην τσέπη τους θα είναι περίπου το μισό ή λίγο παραπάνω. Χαμηλότερο συνεπώς από αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για διευθυντές σε τμήματα οικονομικά-πληροφορικής μεγάλων εταιρειών. Αλλωστε, μια καλή αμοιβή είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσει ο e-EΦΚΑ τους καλύτερους για να διαχειριστούν έναν οργανισμό που ισοδυναμεί με μια τεράστια πολυεθνική, καθώς εξυπηρετεί σχεδόν 6,5 εκατομμύρια πολίτες και έχει μια τεράστια γκάμα υπηρεσιών. Πώς λοιπόν θα πειστεί ένα ικανό στέλεχος καριέρας να αφήσει την ακριβοπληρωμένη εργασία του και να ασχοληθεί με έναν δαιδαλώδη οργανισμό της Δημόσιας Διοίκησης;

– Ποια είναι τα πλάνα σας το 2023 για προσλήψεις και εκσυγχρονισμό των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το προσωπικό;

Ενισχύουμε το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ με «νέο αίμα» μέσω της προκήρυξης 175 θέσεων από το ΑΣΕΠ, αλλά και άλλων 500 θέσεων που αναμένονται να τρέξουν μέσα στο 2023. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε 200 περιφερειακούς μάνατζερ που θα καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού από τη Ροδόπη έως την Κρήτη και θα οργανώνουν τον e-ΕΦΚΑ σε τοπικό επίπεδο. Δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα φιλικό στη χρήση τόσο για τον ασφαλισμένο όσο και για τον υπάλληλο, ώστε να καταστεί αποτελεσματικό και λειτουργικό. Εκ παραλλήλου, βρίσκεται σε καλό δρόμο το μεγάλο project της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας που θα συντομεύσει τις διαδικασίες συνταξιοδότησης χιλιάδων ασφαλισμένων και θα καταργήσει τις θλιβερές εικόνες των στοιβαγμένων φακέλων στα γραφεία των υπαλλήλων του φορέα μας, και αναμορφώνουμε την πληροφοριακή βάση του ΚΕΑΟ.

Διαβάστε ακόμη

Ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν: Λείπουν 280.000 εργαζόμενοι από τις οικοδομές (pics)

Οι 10 παράγοντες που θα καθορίσουν την αγορά κατοικίας το 2023 – Πώς κινούνται οι τιμές

Eni: Σημαντική ανακάλυψη υπεράκτιου φυσικού αερίου στην Αίγυπτο

 

Πηγή: Newmoney.gr