Ουκρανία: Πώς η Μόσχα σταμάτησε την αντεπίθεση του Κιέβου
ΚΟΣΜΟΣ - 09/09/2023. Συντάκτης: NEWSROOM
Από την στιγμή που η Δύση άρχισε να στέλνει όπλα, πυρομαχικά και άρματα μάχης στην Ουκρανία, η Ρωσία ανέμενε την ουκρανική αντεπίθεση και προετοιμαζόταν. Τρεις μήνες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν τα εδάφη που έχουν κατακτήσει, δείχνοντας πως έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, οι Ρώσοι έχουν ανασυγκροτίσει τις αποδεκατισμένες μονάδες, τις έχουν αντικαταστήσει με νέες και έχουν στραφεί στην υπεράσπιση των οχυρωμένων γραμμών του μετώπου δείχνοντας ότι παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί, η Μόσχα είναι πρόθυμη να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις.
Επιστροφή στο παλιό ρωσικό αμυντικό δόγμα
Η επιστροφή στην σωστά οργανωμένη άμυνα σηματοδοτεί την χρήση του παλιου ρωσικού στρατιωτικού δόγματος, αλλάζοντας τελείως την στρατηγική που εφάρμοσε τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν είχε υποβάλλει τις δυνάμεις της σε αργόσυρτες προελάσεις σε εδάφη που δεν μπορούσε να κρατήσει, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες απώλειες.
Μάλιστα, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, ανέφερε ότι η νέα στρατηγική που ακολουθούν «Είναι ένα δείγμα προσαρμογής» και πως χρησιμοποιούν την εμπειρία τους από αυτόν τον πόλεμο, για να πολεμήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις μέχρις εσχάτων.
Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις κατέγραψαν περιορισμένα κέρδη, όταν απέκοψαν τη νότια χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς τη Κριμαία, οι επικριτές λένε ότι η εισροή δυτικού εξοπλισμού και η πολύμηνη εκπαίδευση από το ΝΑΤΟ δεν οδήγησαν στην επιτυχία που ανέμενε η Ουάσινγκτον και αυτό γιατί η Ουκρανία βασίζεται σε ξεπερασμένες τακτικές.
Πώς η αμυντική στάση του ρωσικού στρατού ανέκοψε την ουκρανική αντεπίθεση
Η ανασύνταξη του ρωσικού στρατού και οι απώλειες του ουκρανικού στρατού
Αν και ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί τεράστιες απώλειες μετά από τις περσινές χαοτικές προελάσεις, με κάποιες μονάδες να εξαλείφονται εξολοκλήρου, έχει καταφέρει να ανακάμψει. Το Κρεμλίνο κατάφερε να αναπληρώσει τις απώλειες μέσω «μερικής επιστράτευσης», στην οποία κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, αλλά και με στρατολόγηση από τις φυλακές, μία τεχνική που εφαρμόζει η ομάδα Wagner.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας εκτίμησε την άνοιξη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διαθέσει περίπου τον ίδιο αριθμό στρατευμάτων που διέθετε κατά την έναρξη της εισβολής: περίπου 200.000, κατανεμημένοι σε 70 μάχιμα συντάγματα και ταξιαρχίες, οργανωμένοι σε πέντε διοικητικές «περιφέρειες», υπερασπιζόμενοι γραμμές μετώπου που εκτείνονται σε απόσταση περίπου 600 μιλίων. Περίπου οι μισές δυνάμεις της Ρωσίας είναι συγκεντρωμένες στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με πρόσφατες ουκρανικές εκτιμήσεις, μακριά από το κέντρο της αντεπίθεσης.
Από την άλλη πλευρά, πριν τον πόλεμο ο στρατός της Ουκρανίας αριθμούσε περίπου 250.000 άτομα, με σχέδια επέκτασης. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία έχουν θρηνήσει σημαντικές απώλειες, με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν νωρίτερα φέτος ότι έως και 120.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, όπως και περίπου 200.000 Ρώσοι στρατιώτες – αριθμοί που μόνο αυξάνονται.
Πώς κατανέμονται οι απώλειες στον ρωσικό στρατό
Σε ότι αφορά τις ρωσικές απώλειες, αυτές είναι άνισα κατανεμημένες στο σύνολο της στρατιωτικής της ισχύος. Ο λόγος είναι ότι η Μόσχα έστειλε κάποιες μονάδες στη μάχη, κρατώντας κάποιες άλλες προκειμένου να μπορεί να τις αντικαταστήσει. Η Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, η οποία σχεδιάστηκε ως η προηγμένη δύναμη της χώρας κατά των αντιπάλων του ΝΑΤΟ, υπέστη μαζικές απώλειες στις αρχές του πολέμου.
Μονάδες από αυτή την περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης της κάποτε πολύ αξιόλογης 1ης Στρατιάς Τεθωρακισμένων Φρουρών και της 6ης Συνδυασμένης Στρατιάς, συμμετέχουν στην προέλαση στο Κουπιάνσκ, δήλωσε η Καρολίνα Χερντ, αναλύτρια της Ρωσίας στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου. Οι εξαντλημένες μονάδες φαίνεται να έχουν ανασυγκροτηθεί με στρατεύσιμους.
Ακόμη και πέρυσι, οι ρωσικές δυνάμεις «εξακολουθούσαν να σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να περάσουν και πάλι στην επίθεση επεκτείνοντας τα εδάφη που έχουν κατακτήσει ή ακόμη και ολόκληρη την Ουκρανία», δήλωσε ο Κάντσιαν. «Τώρα προσπαθούν να κρατηθούν σε ό,τι έχουν ήδη καταλάβει.»
Στην εξάντληση των ουκρανικών δυνάμεων στοχεύουν οι Ρώσοι
Στόχος των πολυεπίπεδων αμυντικών γραμμών της Ρωσίας είναι να επιβραδύνει και να εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις. Ακόμη και αν περάσουν την πρώτη γραμμή, πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες ρωσικές δυνάμεις που έχουν οχυρωθεί σε μια δεύτερη ή τρίτη γραμμή. Η μεγάλη χρήση ναρκών από τη Ρωσία αποτελεί βασικό μέρος της άμυνάς της.
Τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν το σύστημα τοποθέτησης ναρκών ISDM Zemledeliye, το οποίο διασκορπίζει τις νάρκες από τους πυραύλους, επιτρέποντας την ταχεία επανεκσκαφή των εκκαθαρισμένων περιοχών, και χρησιμοποιούν ναρκοθετημένα χαρακώματα και στοιβαγμένες νάρκες για να ξεγελάσουν τις προελαύνοντες δυνάμεις. Οι ρωσικές μονάδες πυροβολικού, επίσης κλειδί για την άμυνα, θεωρούνται εξελιγμένες, ικανές να εντοπίζουν νέους στόχους και να εξαπολύουν επιθέσεις μέσα σε λίγα λεπτά.
Από ελλείψεις υποφέρει ο ρωσικός στρατός – Προβλήματα και στην ηγετική δομή
Αν και ο ρωσικός στρατός μπορεί να είναι σε θέση να οργανώσει μια ικανή άμυνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι εξακολουθεί να υποφέρει από καταστροφικές ελλείψεις. «Μερικές φορές οργανώνει επιθέσεις σε επίπεδο διμοιρίας, με τη συμμετοχή μόλις τριών αρμάτων μάχης και μερικών δεκάδων στρατιωτών», αναφέρει ο Τζέιμς Ραντ, στρατιωτικός αναλυτής της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Janes. Η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη πόρων.
«Τους λείπουν πολύ τα αναπτυσσόμενα τεθωρακισμένα οχήματα», δήλωσε ο Ραντ. Η ομάδα πληροφοριών ανοικτού κώδικα Oryx δήλωσε ότι επιβεβαίωσε την απώλεια 2.296 αρμάτων μάχης από τη Ρωσία στον πόλεμο – περισσότερο από το μισό αριθμό από αυτόν με τον οποίο ξεκίνησε.
Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην δομή της στρατιωτικής ηγεσίας λόγω της ανταρσίας της ομάδας Wagner. Ο στρατηγός Sergei Surovikin, τέθηκε στο περιθώριο για τις υποτιθέμενες συμπάθειές του προς τον Wagner και απομακρύνθηκε από αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας τον περασμένο μήνα. Η απόσυρση του Wagner απομάκρυνε από το πεδίο της μάχης έως και 20.000 έμπειρους μαχητές. Οι ειδικοί λένε ότι η αποχώρηση του Βάγκνερ είναι εμφανής στο ακατάστατο μείγμα στρατευμάτων που τον αντικατέστησαν στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Τέλος, παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα στην δομή, η σημερινή στρατηγική της Ρωσίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα προκλήσεων. Η Μόσχα θα μπορούσε να παίζει ένα παιχνίδι αναμονής, ποντάροντας στην εξάντληση των τάξεων της Ουκρανίας ή στο να χάσουν την πίστη τους οι υποστηρικτές της.
Πηγή: Taneagr