Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών: Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ιστορική επικύρωση της Ιταλίας

Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Σε μια ιστορική κίνηση προχώρησε χθες, Παρασκευή 28.05.2021, η Γερουσία της Ιταλίας, η οποία όπως σας έχει ενημερώσει από νωρίς το newsit.gr, επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών. Και είναι η πρώτη που υπέγραψε η χώρα μας για τη δημιουργία ΑΟΖ.

Για την ιστορική αυτή εξέλιξη, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία στέλνει το μήνυμα περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Ελλάδα χαιρετίζει την υιοθέτηση χθες από την Ιταλική Γερουσία της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντιστοίχων θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020, με 223 ψήφους υπέρ και 2 μόνο αποχές, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης της εν λόγω συμφωνίας από τα Ιταλικά νομοθετικά όργανα».

click4more: Έρχεται για… ρεβάνς ο Τσαβούσογλου; Το πρόγραμμα, το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης (video)

«Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας, όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

To άρθρο Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών: Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ιστορική επικύρωση της Ιταλίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: Newsit.gr