ΟΠΕΚΑ: Έρχεται η πληρωμή για τα αυξημένα επιδόματα – Ποσά και δικαιούχοι (vids) | Ειδήσεις για την Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Έρχεται η πληρωμή για τα αυξημένα επιδόματα – Ποσά και δικαιούχοι (vids) | Ειδήσεις για την Οικονομία

Σε ακριβώς δυο εβδομάδες πληρώνονται για πρώτη φορά τα αυξημένα κατά 8% αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα θα εφαρμοστεί από την πληρωμή του Απριλίου, που θα γίνει την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Τα νέα ποσά που θα πληρωθούν σε δυο εβδομάδες στους 190.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής:

Επίδομα κίνησης

Το επίδομα κίνησης χορηγείται σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους εφόσον κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σήμερα σε 165€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 178€ – Αύξηση 18€.

Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κλπ.

To διατροφικό επίδομα χορηγείται σε:

Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391€ – Αύξηση 29€.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία

Δικαιούχοι είναι τα άτομα τα οποία κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω,
Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος,
Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 313€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 338€ – Αύξηση 25€.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%και δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34))
σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω Π.Α. ≥ 80%).

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 527€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 569€ – Αύξηση 42€.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 832,6€ – Αύξηση 61,6€.

Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 356,8€ – Αύξηση 26,4€.

Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και οι ακρωτηριασμένοι ανασφάλιστοι, εφόσον περιθάλπονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή κλινικές ή προνοιακές δομές ανοικτής φροντίδας, λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό (771 ευρώ και πλέον 832,6€). Σε περίπτωση που περιθάλπονται σε προνοιακές δομές κλειστής φροντίδας, λαμβάνουν το ήμισυ (385,50 ευρώ – και πλέον 416,3€ μετά την αύξηση 8%), ανεξάρτητα αν οι δομές είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Ιδιωτικοί φορείς κτλ.

Αιμολυτικά

Στο πρόγραμμα ενίσχυσης ενίσχυσης ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) εντάσσονται όσοι έχουν διαγνωστεί με:

Μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία – οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία – µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
Αιμορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391€ – Αύξηση 29€.

Αντίστοιχα στους πάσχοντες από αιμορροφιλία – HIV το επίδομα ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752€ – Αύξηση 55€.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι:

Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και άνω των 65 ετών.
Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και έως 65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση – βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη .
Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, από άνω των 18 ετών και έως 25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης κ.λ.π.

Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391€ – Αύξηση 29€.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης

Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391€ – Αύξηση 29€.

Σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ) το επίδομα ανέρχεται σε 697€. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7€ – Αύξηση 55,7€ ευρώ αντίστοιχα.

Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση

Δικαιούχοι είναι τα άτομα ηλικίας 0-18 ετών, είτε είναι ασφαλισμένα είτε είναι ανασφάλιστα, που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν εγκεφαλική παράλυση. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697€ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7€ – Αύξηση 55,7€.

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους. Τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

Χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ), 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391€ – Αύξηση 29€.
Χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασία τους, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7€ – Αύξηση 55,7€.
Αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται: με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή από το πρώην δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ) ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ’ αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7€ – Αύξηση 55,7€.
Εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391€ – Αύξηση 29€.
Ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391€ – Αύξηση 29€.

Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία

Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή προβλέπει παροχή Προσωπικής Βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης 1.450€. Το ποσό θα αυξηθεί στα 1.566 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:  

Άλκης Δαυίδ: Η τρίτη καταδίκη για σεξουαλική παρενόχληση, οι αποζημιώσεις των 58 εκατ. δολ. και η βίλα στις Σπέτσες (pics + vid)   

Μύκονος: Το super market που κάνει θραύση με DJs, bartenders και τον σεφ του Ρονάλντο «πάει» και στο Λονδίνο 

Στεγαστικά δάνεια: «Ομπρέλα» προστασίας για σχεδόν 400.000 δανειολήπτες – Πότε παγώνουν τα επιτόκια

Πηγή: Newmoney.gr