Οικονόμου: Αν μειωθεί ο ΦΠΑ θα μπούμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες – Θα είχαμε έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ | Ειδήσεις για την Οικονομία

Οικονόμου: Αν μειωθεί ο ΦΠΑ θα μπούμε σε μεγαλύτερες περιπέτειες – Θα είχαμε έλλειμμα 3,5 δισ. ευρώ | Ειδήσεις για την Οικονομία

Η Ελλάδα πετυχαίνει καλύτερα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα απ’ ό,τι η Ισπανία.

Η Ισπανία μεταχειρίζεται μια σειρά από εργαλεία προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα, οι επιδόσεις της χώρας μας είναι καλύτερες από τις επιδόσεις της Ισπανίας. Η ανεργία στην Ελλάδα έχει πέσει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι στην Ισπανία. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι στην Ισπανία. Η μείωση του χρέους στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην Ισπανία. Σε βασικά οικονομικά μεγέθη η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της Ελλάδας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πετύχει πολύ καλύτερες επιδόσεις για την Πατρίδα και για την ελληνική κοινωνία από τη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ισπανίας.  Αυτό αποτυπώνεται σε μια σειρά δείκτες.

H Ισπανία έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από εμάς. Έχει ένα χρέος της τάξεως του 112% του Α.Ε.Π., το δικό μας χρέος ήταν στο 194% του Α.Ε.Π.. Πέφτει, αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια, τα 3,5 δισ. που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα, θα μας έβαζαν σε περιπέτειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν. Κανείς δεν έχει υποδείξει από πού θα αναπληρωνόταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιους φόρους; Θα αυξάναμε ξανά τον ΕΝΦΙΑ; Θα ξαναμπαίναμε σε μια λογική και συζήτηση της προηγούμενης τετραετίας;

Το πρώτο ζήτημα, λοιπόν, ήταν ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα έπρεπε από κάπου να καλυφθεί και αυτό θα σήμαινε, ενδεχομένως, παραπάνω φόρους και επιβαρύνσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κάτι που στη δική μας την πολιτική είναι εκτός ατζέντας, κάτι που κανείς στην ελληνική κοινωνία δεν θέλει να ξαναθυμηθεί. Το δεύτερο, που είναι πολύ βασικό και πολύ ουσιαστικό, είναι ότι υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο θα απέδιδαν αυτού του είδους τα μέτρα σε αυτό που μας ενδιαφέρει όλους. Δηλαδή, στο να περάσει αυτή η μείωση του Φ.Π.Α. στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή.

Ασκούμε πολιτική που δίνει μέρισμα στην κοινωνία

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι είναι αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Καταρχάς, στους πιο ευάλωτους εφαρμόζεται μία πολιτική πολύ ουσιαστικής, πολύ γενναίας στήριξης. Πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας -1,2 εκατ. συμπολίτες μας- πήραν 250 ευρώ αυτή την περίοδο, για να καλύψουν μέρος των αυξήσεων και για να έχουν μια ουσιαστική στήριξη κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το επίδομα θέρμανσης για να ζεσταθεί ο κόσμος είναι  αυξημένο και στο μέγεθός του και στην περίμετρό του. Όλο το προηγούμενο διάστημα, είχαμε τα μέτρα στήριξης και οριζόντια στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είχαμε αυξήσεις στο εισόδημα, είτε με απευθείας αυξήσεις είτε μέσω της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η «κάρτα αγορών», που θα ισχύει από το Φεβρουάριο, είναι μια παροχή, μια στήριξη για έξι μήνες, σε πολύ κόσμο, 8,5 εκατ. θα είναι οι δικαιούχοι. Με το μέτρο αυτό, μία οικογένεια, με δύο παιδιά, με αγορές 500 ευρώ σε σούπερ μάρκετ το μήνα, θα εξοικονομεί 50 ευρώ. Με το πρόγραμμα που εμφανίζεται τώρα στην Ισπανία, η ενίσχυση θα ήταν πολύ μικρότερη, θα ήταν της τάξεως του 32 ευρώ.

Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει με το «Καλάθι του νοικοκυριού», σε μια πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο προϊόντων, απολύτως απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό, να έχουμε συγκράτηση των τιμών και μείωση των τιμών. Με μια σειρά από μέτρα και παρεμβάσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση, χωρίς να δημιουργεί επιπλέον βάρη στον Κρατικό Προϋπολογισμό -αυτό είναι μια απάντηση σε όσους μας κατηγορούν ή ανησυχούν μήπως τα επιδόματα επιβαρύνουν την οικονομία συνολικότερα και μας βάλουν σε περιπέτειες- έρχεται και δίνει μέρισμα στην ελληνική κοινωνία για να στηρίξει τους πλέον ευάλωτους.

Έχουμε αποδείξει ότι δεν μετράμε τον πολιτικό χρόνο ανάλογα με το πόσο μακριά είμαστε στις εκλογές. Τον μετράμε ανάλογα με το πώς πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων. Αν ένα πράγμα μας έχει δείξει η πολιτική περίοδος στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι ότι δεν πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί να υποτιμούμε τη λογική των ανθρώπων. Σημασία για την κοινωνία έχει να σε αντιλαμβάνεται ο άλλος κοντά του και δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας και ανάλογα με την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως ξέρει να αντιδρά όταν έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα, καινοτόμα, καινούργια μέτρα. Αυτό έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό κάνει τώρα με την ενεργειακή κρίση.

Δρούμε όχι με τρόπο που να βάζει σε περιπέτειες την οικονομία και τη χώρα. Μέσα στις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά που έχουμε, ασκούμε πολιτική που δίνει μέρισμα στην κοινωνία. Όλα αυτά έχουν αποδείξει ότι η χώρα αντέχει. Ζούμε το μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, η χώρα, όμως, αντέχει και δεν αντέχει στην τύχη.

Δεν θα υπάρχει κατηγορία συνταξιούχων που δεν θα δει, έστω και μια μικρή σύνταξη. Βεβαίως, λόγω της προσωπικής διαφοράς  κάποιοι θα δουν μικρότερες αυξήσεις, απ’ ό,τι περίπου το 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχων που θα δουν διπλές και τριπλές αυξήσεις αν συνυπολογίσουμε και την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και την ενίσχυση που πήραν τώρα. Η πραγματικότητα είναι, όμως, ότι για πρώτη φορά ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια πολύ μεγάλο κομμάτι των συνταξιούχων θα δει ουσιαστική, θετική διαφορά στο εισόδημά του. Και αν σε αυτή τη διαφορά έρθουμε και προσθέσουμε μια σειρά από μειώσεις φόρων όλο το προηγούμενο διάστημα και μια σειρά πολιτικών ενίσχυσης, αντιλαμβάνεται κανείς ότι με την πολιτική της η Κυβέρνηση, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, δεν άφησε καμία κοινωνική και εισοδηματική ομάδα έξω από αυτή τη στήριξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για την ανάληψη καθηκόντων εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από την κυρία Τσαπανίδου

Κατ’ αρχάς, να ευχηθώ στον κ. Ηλιόπουλο καλή επιτυχία στο καινούργιο του εγχείρημα και να ευχηθώ η κυρία Τσαπανίδου, εκ του ρόλου της, να συμβάλλει στο να έχουμε μία γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, η οποία να βασίζεται πάνω σε επιχειρήματα, σε προτάσεις, σε τεκμήρια, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που περιμένουν οι πολίτες από τους εκπροσώπους των κομμάτων. Πάντοτε τα πρόσωπα έχουν τη σημασία τους. Ο καθένας έχει ένα «αποτύπωμα» και μια «σφραγίδα» και αυτό βαραίνει στη ζυγαριά. Εκείνο, όμως, που κυρίως μετράει και από το οποίο περιμένουν να μας κρίνουν οι πολίτες είναι οι προτάσεις, οι πολιτικές. Είναι γενικώς οι συντεταγμένες μας στο πολιτικό σκηνικό.

Ελπίζω αυτό να σηματοδοτήσει και μία επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο να στραφεί σε κάποια πράγματα τα οποία να αφορούν πιο πολύ την κοινωνία και να έχουμε μία αντιπαράθεση που να εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα. Αν κάτι μας έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι είχαμε μία Αντιπολίτευση η οποία χαρακτηριζόταν από ένα μένος απέναντι στον Πρωθυπουργό και μονίμως προσπαθούσε να παραποιήσει την πραγματικότητα. Αυτό εμπόδιζε στο να γίνει μια συζήτηση.

Για τις εκλογές

Εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής θα έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση δύο φάσεων. Νομίζω ότι μετά την Άνοιξη είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Είχαμε πει ότι οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας και παραμένουμε συνεπείς σε αυτό. Είμαστε απολύτως ειλικρινείς και καθαροί με την ελληνική κοινωνία. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της ενισχυμένης αναλογικής, που είναι λογικό να προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση, μία καθαρή εντολή για να σχηματίσουμε μία Κυβέρνηση σαν και αυτή που κράτησε την Ελλάδα όρθια αυτά τα 3-3,5 πολύ δύσκολα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέο χαράτσι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ

Σταϊκούρας: Μικρότερο το όφελος για τον πολίτη εάν μειώναμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Οι ειδικοί μικροί δανειστές της ναυτιλίας και ο ρόλος τους

Πηγή: Newmoney.gr