Οι Ελληνες «ξεχνούν» τα μετρητά – Γιατί όλο και περισσότεροι προτιμούν τις κάρτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 10/12/2020. Συντάκτης: NEWSROOM
Tέσσερις στους δέκα εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, τόσο τα χαρτονομίσματα, όσο και τα κέρματα, αποτελούν -εν δυνάμει- εστία μετάδοσης του κορωνοϊού
Την πλάτη στα μετρητά για λόγους… υγείας σκέφτονται να γυρίσουν οι Έλληνες, με σχεδόν τέσσερις στους 10 να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, τόσο τα χαρτονομίσματα, όσο και τα κέρματα, αποτελούν εν δυνάμει εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία στις συναλλακτικές συνήθειες των Ευρωπαίων και δη, στην χρήση μετρητών, το 39% των Ελλήνων δηλώνει πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορωνοϊού από αυτά, «σκοράροντας» το 8ο υψηλότερο ποσοστό σε σύνολο 19 χωρών.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Ειδικότερα, οι πλέον θορυβημένοι είναι οι Πορτογάλοι, με ποσοστό 70%, ακολουθούμενοι από τους κατοίκους σε Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Μάλτα και Γαλλία, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 62% και 41%.
Στον αντίποδα, ποσοστά κάτω του 20% συγκεντρώνουν χώρες, όπως οι Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβενία, Αυστρία και Εσθονία, με τον μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνεται στο 41%. «Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι από την έναρξη της πανδημίας χρησιμοποιούν λιγότερο τα μετρητά κλήθηκαν να δηλώσουν τους λόγους.
Το 45% ανέφερε ως τον βασικότερο την ευκολία που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και συγκεκριμένα, το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να πληρώσει ανέπαφα, με το όριο, μάλιστα, να έχει αυξηθεί. Για παράδειγμα, στο μεγαλύτερο μέρος της Ζώνης του Ευρώ αυτό ενισχύθηκε στα 50 ευρώ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΚΤ και προσθέτει: «Ο δεύτερος πιο σημαντικός λόγος που επικαλέστηκε το 38% των συμμετεχόντων ήταν ο φόβος ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα τραπεζογραμμάτια.
Επιπλέον, εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την επαφή των χεριών κατά την πληρωμή στο ταμείο (33%), ενώ το ένα τρίτο δήλωσε ότι ακολούθησε τις συστάσεις των κυβερνήσεων για μειωμένη χρήση μετρητών. Στο μεταξύ, το Ευρωσύστημα έχει καταστήσει σαφές ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τις συναλλαγές με τραπεζογραμμάτια δεν είναι μεγαλύτερος εν συγκρίσει με άλλα αντικείμενα που αγγίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή».
Φθίνουν τα μετρητά
Τα μετρητά εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ελληνική αγορά, αν και η χρήση τους έχει αρχίσει να φθίνει.
Ειδικότερα, η Ελλάδα έχασε οκτώ ποσοστιαίες μονάδες εν συγκρίσει με την αντίστοιχη έρευνα της ΕΚΤ το 2016 (από 88% σε 80% σήμερα), με τις Φινλανδία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Γαλλία να περιορίζουν τα μετρητά κατά 19, 11, 10 και εννέα ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα σε βάθος τριετίας.
Όσον αφορά στην αξία των συναλλαγών που γίνονται μέσω μετρητών, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στην Ελλάδα (από 75% το 2016 σε 62% σήμερα), στην Ιταλία (από 68% σε 58%), στην Αυστρία (από 67% σε 58%) και στην Φινλανδία (από 33% σε 27%). «Η πανδημία φέρεται να έχει επιταχύνει τη μείωση της χρήσης μετρητών σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Το μέγεθος της μείωσης διαφέρει από χώρα σε χώρα και ενδέχεται να εξαρτάται από τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τα μέτρα περιορισμού, τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών, τις κυβερνητικές πολιτικές και συστάσεις, την ευκολία πρόσβασης και αποδοχής μετρητών, καθώς και τις προτιμήσεις – συνήθειες των καταναλωτών», τονίζει η ΕΚΤ.
Το μερίδιο των καρτών
Το 18% των συναλλαγών των Ελλήνων στα διάφορα σημεία πώλησης (Points of Sale) έγινε με τη χρήση καρτών – έναντι 24% στην ΕΕ – με το μερίδιο της αξίας να «αγγίζει» το 29% έναντι 41% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα δε, το 73% των πληρωμών ήταν ανέπαφες, με την χώρα μας να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση μετά την Σλοβακία. «Για τις ηλεκτρονικές τους αγορές, οι καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ πλήρωσαν κυρίως με κάρτα (49% των συναλλαγών) και μία στις τέσσερις ηλεκτρονικές συναλλαγές πραγματοποιήθηκε με τη χρήση λύσεων ηλεκτρονικής πληρωμής. Τέσσερις στις 10 πληρωμές λογαριασμών έγιναν μέσω άμεσης χρέωσης και δύο στις 10 μέσω μεταφοράς πιστώσεων», υπογραμμίζεται.
«Η ελευθερία των καταναλωτών να επιλέγουν τη μέθοδο πληρωμής τους είναι υψίστης σημασίας για εμάς. Επομένως, στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα μετρητά είναι αποδεκτά και προσβάσιμα σε όλη την ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να προωθήσουμε την καινοτομία στις ψηφιακές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένου του έργου μας σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ», σχολίασε σχετικά το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέττα.
Διαβάστε ακόμη:
Τουρισμός 2021: Τι ζητούν οι ξένοι τουρίστες – Πώς απαντούν οι αεροπορικές εταιρείες
Σωκράτης Κόκκαλης: Μπορεί να «γυρίσει την παρτίδα» για την ΙNTRALOT;
Τάσος Πιστιόλας: Με διψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι πωλήσεις της Agrino φέτος
Πηγή: Newmoney.gr