Οι Μπογδανοπολάκηδες και η πλειοψηφία του ορθολογισμού

Ο Μπογδάνος διεγράφη από τη Ν.Δ. Εντάξει, ήταν αναμενόμενο. Θέμα χρόνου. Το πρόβλημα δεν είναι αν έγινε νωρίς ή αργά η διαγραφή του. Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΕΧΕΙ ανάγκη η Ν.Δ. από στελέχη τύπου Μπογδάνου; Κάποιοι ισχυρίζονται πως έχει. Η θεωρία είναι γνωστή. Υποτίθεται πως πρέπει να υπάρχουν στελέχη τα οποία να εκφράζουν σκληρό, ενίοτε και ακροδεξιό, λόγο για να «κρατούν» τους σκληρούς, ενίοτε ακροδεξιούς, ψηφοφόρους.

Η παραπάνω θεωρία δεν ευσταθεί. Υστερα από μια δεκαετία σε περιβάλλον μνημονιακής χρεοκοπίας και δύο χρόνια σε σκηνικό πανδημικού εγκλεισμού και ύφεσης η χώρα πρέπει να αλλάξει.

ΔΕΝ υπάρχει πια ούτε χρόνος ούτε χρήμα. Είναι η τελευταία ευκαιρία.

ΣΕ αυτήν την προσπάθεια δεν χωρούν ακραίες απόψεις και φωνές. Με φόντο τη νέα Ελλάδα του 2030 δεν γίνεται να συζητάμε για τον Εμφύλιο. Για τον Γράμμο και το Βίτσι. Είναι άλλο η Ιστορία και άλλο να προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ξανά εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Είναι παράλογο να διχαζόμαστε για το παρελθόν, να τσακωνόμαστε ανούσια για το παρόν και να μη συζητάμε για το μέλλον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατηγορηθεί από κάποιους ότι έχει κάνει τη Ν.Δ… «Ποτάμι» και από άλλους ότι την έχει κάνει ακροδεξιό κόμμα. Το πρόβλημα και των μεν και των δε είναι η κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό. Δεν μπορούν να το χωνέψουν. Και κυρίως δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αυτή η κυριαρχία εδράζεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου.

ΑΥΤΗ η κοινωνική πλειοψηφία θέλει να αλλάξει η χώρα. Στην πραγματικότητα, όχι στα λόγια. Αυτή η πλειοψηφία δεν κραυγάζει. Δεν τα σπάει στους δρόμους. Ούτε γέμιζε τις πλατείες των αγανακτισμένων. Αυτή η πλειοψηφία εδώ και πολλά χρόνια έχει αγανακτήσει από το γεγονός πως δεν γινόταν ποτέ τίποτα. Ολα παρέμεναν στάσιμα.

ΑΥΤΗ η κοινωνική πλειοψηφία θέλει να γίνουν εδώ και τώρα μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Πράγματα αυτονόητα που δεν προχωρούσαν είτε λόγω ιδεοληψιών είτε λόγω πολιτικού κόστους.

ΑΥΤΗ η κοινωνική πλειοψηφία δεν ασχολείται με στελέχη τύπου Μπογδάνου. Οπως δεν ασχολείται και με… Πολάκηδες. Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ και θέλει να προκόψει. Θέλει και τους πολιτικούς να δουλεύουν από το πρωί έως το βράδυ για να προκόψει και η χώρα. Και όχι να σφάζονται για τον Εμφύλιο ή να φτιάχνουν σύγχρονους φαντασιακούς εμφυλίους που δεν οδηγούν πουθενά.

Ή μάλλον οδηγούν νομοτελειακά στην οπισθοδρόμηση. Το 2015 βιώσαμε τον απόλυτο διχασμό και παραλίγο να βγούμε από την Ευρώπη. Πληρώσαμε βαρύ λογαριασμό για το ιδεοληπτικό «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» του Τσίπρα.

ΕΧΕΙ έρθει, λοιπόν, η ώρα να πάμε μπροστά. Και ας κραυγάζουν διάφοροι ακραίοι από Αριστερά και από Δεξιά. Εχει έρθει η ώρα να πάει ο καθένας εκεί που πραγματικά ανήκει. Οι Μπογδάνοι δεν έχουν θέση στη Ν.Δ. Οι Πολάκηδες έχουν ακόμα θέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρόεδροι κάνουν τις επιλογές τους. Και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία επίσης.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας :

https://eleftherostypos.gr/