Ο Τσίπρας, η αδελφή του και οι «προεδρικοί» κατά Τσακαλώτου -Απειλές διαγραφών, νέο πειθαρχικό όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα φάντασμα πλανιέται, πλέον, πάνω από την Κουμουνδούρου… αυτό της εσωστρέφειας. Και όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για να αλλάξει το κλίμα και να επικεντρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, απέτυχαν παταγωδώς.

Είναι εμφανές, πλέον, ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκατοικούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, δύο «κοσμοθεωρίες» που διαπερνούν τις τάσεις και τις ομαδοποιήσεις και που αναπόφευκτα πολλές φορές συγκρούονται. Προς το παρόν η συγκατοίκηση, αν και προβληματική, συνεχίζεται. Όπως πάνε, όμως, τα πράγματα, κάποια στιγμή θα έρθει και η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι.

Λίγοι, για παράδειγμα, μπορούν να εξηγήσουν πώς μπορούν στο ίδιο κόμμα να βρίσκονται ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Πάνος Λάμπρου. Ή να συνυπάρχουν αντιλήψεις όπως αυτές της Θεοδώρας Τζάκρη και του Παύλου Πολάκη -με τους αψείς χαρακτηρισμούς για όποιον διαφωνεί μαζί τους- με αυτήν του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ενίσταται για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μέσω του τελευταίου ανασχηματισμού να ομογενοποιήσει την κομματική ηγεσία. Ωστόσο, οι «παραφωνίες» συνεχίζονται, κυρίως στο αγαπημένο πλέον πεδίο πολλών κομματικών στελεχών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύσκολος ο χθεσινός «πρωινός καφές» στην Κουμουνδούρου
Ο χθεσινός «πρωινός καφές» ήταν από τους δυσκολότερους των τελευταίων χρόνων. Το γεγονός ότι «υπόλογος» βρέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δυσκόλευε ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς είναι αντιληπτό το ειδικό βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, πληροφορίες ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα αποφασισμένο να προβεί σε κυρώσεις κατά της Θεοδώρας Τζάκρη, πριν προκύψει το «αντάρτικο» Τσακαλώτου. Το γεγονός, όμως, ότι βρέθηκαν και οι δύο στο σκαμνί έκανε πιο δύσκολη την κατάσταση.

Πειθαρχικό με 4 μέλη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε από νωρίς τους τόνους, καθώς στην εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε λόγο για αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. «Δεν έχουμε συλλογική ηγεσία. Έχουμε πρόεδρο. Αν κάποιος το αμφισβητεί αυτό, ας το πει», ήταν η πρώτη ατάκα του Τσίπρα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοίνωσε τη σύσταση πειθαρχικής επιτροπής (Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος, Γεροβασίλη και Θεοχαρόπουλος) με δυνατότητα, μάλιστα, επιβολής κυρώσεων σε όποιο στέλεχος «βγαίνει εκτός γραμμής».

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις εμπιστοσύνης, τονίζοντας, όμως, ότι η παρέμβασή του στο tvxs.gr δεν συνιστούσε αμφισβήτηση του προέδρου αλλά έκφραση άποψης. Τσακαλώτος, Βούτσης, Σκουρλέτης ζήτησαν την καλύτερη λειτουργία των οργάνων και συλλογικές αποφάσεις. Το θέμα, μαζί με την έγκριση της νέας πειθαρχικής επιτροπής, θα συζητηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.

Ζαννέτ και «προεδρικοί» είχαν ρίξει τις πρώτες βολές
Το κλίμα, πάντως, ήταν ιδιαίτερα οξυμένο πριν από τον χθεσινό «πρωινό καφέ». Οι «προεδρικοί», άλλωστε, είχαν φροντίσει να βάλουν στη γωνία τον Τσακαλώτο μέσω παρεμβάσεων είτε στο Facebook είτε με δηλώσεις.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ζαννέτ Τσίπρα, κάλεσε όποιον δεν συμφωνεί με τη γραμμή του κόμματος να παραιτηθεί από τη θέση ευθύνης που κατέχει. ««ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ … ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ … ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ !!! Τ Ε Λ Ο Σ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ !!!!», σημείωσε η Ζαννέτ Τσίπρα.

Πολάκης συνετίζει Ευκλείδη
Λίγο νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης με δική του ανάρτηση είχε στείλει το πρώτο «μήνυμα». «ΕΥΚΛΕΙΔΗ: είδα την ανάρτηση σου. Στις φωτό μετά από αυτήν θα δεις, μόνο τις τελευταίες 5-6 μέρες ,μερικά ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ ΤΟΥΣ που πρέπει ,κατά τη γνώμη μου να τους το ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ!!».

Μετά τη νέα δήλωση του κ. Τσακαλώτου, με την οποία επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, ο βουλευτής Χανίων επανήλθε χαρούμενος γιατί ο πρώην υπουργός συνετίστηκε:

Σπίρτζης και Γιαννούλης κατά Ευκλείδη
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι παρεμβάσεις των έτερων «προεδρικών» Χρήστου Σπίρτζη και Χρήστου Γιαννούλη. «Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι απαράδεκτη. Το λέω ευθαρσώς. Δεν έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ή μια άλλη θεώρηση. Το λέω γιατί σε όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουμε και τα στελέχη, όταν υπάρχουν διαφωνίες -και εμείς έχουμε αποδείξει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε- να συζητούν τέτοιες διαφωνίες στα όργανα, όχι μέσω Facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό, γι’ αυτά που διαφωνούσαμε με τον κ. Τσακαλώτο, εκεί να δείτε», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης υποστήριξε πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τσακαλώτος δεν μπορούσε να εκτιμήσει την τύχη που θα είχε η παρέμβασή του, με τη γιγαντοποίηση που υπήρχε σε μια περίοδο που η χώρα φλέγεται. Μπορούσε να προβλέψει την επίδραση που θα είχε η παρέμβασή του, ενώ βρίσκεται σε ένα κόμμα που υπάρχει πρωτοφανής ζύμωση μεταξύ των οργάνων και των θεσμικών διαδικασιών».
Πηγή: iefimerida.gr